Translate

vineri, 28 martie 2014

Arbuștii fructiferi iau locul cerealelor. Cât de profitabilă este cultura de goji, zmeură sau coacăze

Coacăze și goji în loc de grâu și porumb
O bună parte dintre agricultorii județului Sălaj au renunțat la culturile de cereale, înlocuindu-le cu creșterea arbuștilor fructiferi, respectiv coacăz, afin, zmeur, cătină, căpșune sau chiar fructul exotic goji.

Satul Cozla, o așezare cu mai puțin de 200 de locuitori, este cel mai bun exemplu în acest sens.  Aici, țăranii au renunțat la cultivarea porumbului și cresc acum coacăz negru, zmeur și goji, îndemnați chiar de preotul satului, Adrian Bora.
După ce preotul a înființat el însuși prima plantație, în urmă cu patru - cinci ani, și a obținut profit, acum, culturile de coacăz negru se întind pe o suprafață de peste 13 hectare, în comuna Letca.

„Chiar recent, un clujean a cumpărat două hectare de teren pentru a cultiva coacăz negru. În total sunt șapte - opt hectare cultivate cu coacăz negru în satul Cozla, trei hectare în Soimuseni și trei - patru hectare în satul Ciula. Mai sunt vreo 40 de ari de culturi de zmeur și un lot de 30 - 40 de ari de goji. De asemenea, s-au cultivat cinci hectare de pomi fructiferi: măr, păr, cireș”, a declarat primarul comunei Letca, Dorel Man, pentru graiulsalajului.ro. 

Fructe vândute la export și în supermarket-uri 

Fructele sunt căutate la export, dar de câțiva ani sunt preluate și de un distribuitor care asigură desfacerea într-un lanț de supermarketuri, în România.

Prețul bun obținut pe  kilogramul de fruct, chiar și de la procesatori, cerințele mari pe piața de desfacere, precum și investiția redusă, i-au determinat pe tot mai mulți agricultori să înceapă să crească astfel de arbuști. 
Printre ei se numără și familia Orlaie,  din localitatea Hida, care cultivă căpșun și coacăz negru. Naomi Orlaie, inginer horticultor, a povestit că în urmă cu doi ani a înființat o plantație de coacăz negru, pe o suprafață de două hectare, împreună cu un asociat.

Profit mare, costuri mici 

„Ne gândim să ne orientăm înspre producătorii de sucuri naturale, pentru distribuție, sau spre piața en-gross. Inițial aveam câteva plante doar pentru noi. Coacăzele sunt foarte sănătoase. Ideea înființării unei asltfel de culturi ne-a venit după ce oamenii ne-au cerut de multe ori sucuri sau fructe de coacăz pentru  tratarea anumitor probleme de sănătate, în special la copii. Nu știam nici unde să-i orientăm, dar acum se cultivă. Coacazul negru este mai ușor de întreținut decât capșunii, cu trei - aptru stropiri și 2 - 3 prășile, plus irigare. Recoltarea se face ușor la coacăz”, a spus inginerul horticol.

Potrivit acestuia, cultura aduce un profit sigur pe termen lung, pentru că chiar și cu un preț mic pe kilogram, de șase lei de exemplu, la 8 - 9 tone de fructe pe hectar se adună un profit de 42.000 de lei pe an.

Prețurile  butașilor  variază în funcție de soiuri. La căpșuni, de exemplu, pentru înființarea unui hectar este nevoie de 40 de mii de plante. Prețul la fir este între 60 de bani și un leu, în funcție de soi și de comandă, rezultând un preț mediu al investiției de 28.000 de lei la hectar.

La coacăzul negru este nevoie de 3.300 de plante la un hectar de teren. La Hida, un butaș costă între 3 și 3,7 lei, de unde rezultă o investiție la plantație de 9.900 de lei, echivalentul a 2.000 de euro.

Producătorul a spus că în trei ani, investiția este recuperată de patru - cinci ori, în timp ce durata de viață a arbustului este de 10 - 12 ani.
La zmeur, investiția inițială este mai mare. Pentru un hectar de teren cultivat, este  nevoie de 7.500 de plante, iar costul unui bucăți este între trei și cinci lei, de unde rezultă un preț minim de 22.500 de lei pentru o plantație.
Sursa ro.stiri

Un comentariu:

  1. Pe domnul Orlaie il gasiti la Hida in Salaj. O sa gasiti multe alte informatii despre aceasta activitate pe www.pepinierelehida.ro

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii