Translate

vineri, 22 februarie 2013

Ce vor bulgarii: Constituție nouă, anularea imunităților




Ce vor bulgarii: Constituție nouă, anularea imunităților, încetarea privatizărilor și desecretizarea contractelor

"In ciuda faptului ca guvernul Boyko Borisov a demisionat, protestele din Sofia continuă, iar acum manifestanții cer scoatetea în afara Parlamentului a tuturor partidelor politice pătate de cazuri de corupție.

Protestatarii mai cer redactarea unei noi Constitutii si prezenta civica de 50% in toate agentiile autonome. Protestatarii l-au invitat chiar si pe fostul premier Borisov sa li se alature la un mare miting care va avea loc duminica.

In Sofia, manifestantii s-au adunat din nou in centrul orasului, la intersectia Podul Vulturilor. Acesta a fost locul in care au avut loc confruntarile dintre politie si manifestanti ce l-au determinat pe Borisov sa-si dea demisia.

Lozinca protestatarilor este ’’Mafia! Mafia!’’. Mafia reprezinta cele trei compaanii care distribuie energia electrica in tara, fiecare avand monopol in regiunea sa. Este vorba de cehii de la CEZ si Energo Pro si de austriecii de la EVN. Mafia este constituita din politicienii si autoritatile statului care au fost cointeresate financiar de aceste companii, pentru a nu intreprinde investigatii.
CEZ este compania care a emis niste facturi de 1,5-2 ori mai mari decat in urma cu o luna, ceea ce a constituit scanteia care a aprins protestele. Facturile au ajuns la 100-150 de euro, in conditiile in care salariul mediu in Bulgaria este de 400 de euro, iar pensiile de 150 de euro.

Dar ceeace cer cetatenii nu este reducerea pretului practicat de aceste companii si nici retragerea de la putere a partidului lui Borisov.

Iata ce scrie corespondentul bulgar al Al Jazeera.

’’Procesul democratic din Bulgaria a permis legalitatii si ilegalitatii sa fuzioneze. Mecanismul electoral care aduce alt partid la guvernare la fiecare patru ani nu a reusit sa previna comportamentul corupt al politicienilor. Problema nu este partidul aflat la putere, oricare ar fi el, ci este una sistemica.

La nivel economic, protestatarii cer rezilierea contractelor cu companiile de electricitate si nationalizarea lor; judecarea celor care au incheiat contractele; desecretizarea contractelor de privatizare din ultimii 24 de ani si revizuirea lor; incetarea procesului de privatizare.

La nivel politic se cere revizuirea intregului sistem politic. Protestatarii cer o Adunarea Constituanta care sa redacteze o noua lege fundamentala care sa prevada implicarea directa a cetatenilor in afacerile guvernamentale. Se cere reducerea numarului parlamentarilor, anularea imunitatii parlamentare, stabilirea de proceduri pentru demiterea parlamentarilor si a unei cote de participare de 50% a cetatenilor in institutiile statului.

In timp ce bulgarii cer luarea acestor masuri, este important de inteles ca nu avem de a face cu un caz iesit din comun. Aceasta situatia a aparut si in statele ’’dezvoltate’’ din Europa de Vest si America de Nord.’’

Sursa Dan Iliescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii