Translate

marți, 10 aprilie 2012

Avertismentul sumbru al islandezilor: supervulcanul Katla e gata să erupă

Katla, unul dintre cei mai activi şi mai distrugători vulcani din Islanda, ar putea erupe în curând, avertizează vulcanologii.

În iulie 2011, apă s-a scurs de sub calota glaciară care acoperă vârful vulcanului. Iar în ultimele luni s-a înregistrat o intensificare a activităţii seismice în zonă.

Începând din secolul al IX-lea, Katla a erupt aproximativ la fiecare 60 de ani, însă ultima erupţie importantă s-a înregistrat în 1918.

Companiile aeriene au un motiv întemeiat să fie îngrijorate. Ultima erupţie a Katla a aruncat în aer de cinci ori mai multă cenuşă decât cea a Eyjafjallajökull din urmă cu doi ani, care a perturbat grav traficul aerian.

În plus, un studiu recent privind potenţialele efecte ale poluării aerului provocate de o astfel de erupţie a arătat că ar putea duce la între 52.000 de şi 228.000 de decese în Europa.

Însă impactul exact este dificil de estimat, pentru că depinde de direcţia vântului, dar şi de tipul, talia şi durata erupţiei.

În urmă cu doi ani, vulcanul Eyjafjallajökull a provocat haos în Europa. Norul de cenuşă pe care l-a proiectat în atmosferă a dus la anularea a sute de curse. Pierderile au fost estimate la 150 de milioane de euro pe zi, timp de şase zile. Sursa ro.stiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii