Translate

marți, 19 iulie 2011

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agenţiile băncilor distribuitoare

Mai mare forfotă a fost ieri la ghişeele de schimb valutar şi de încasare a pensiilor decât la cel unde se poate subscrie la cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu doar cinci zile înainte de închidere.

18 iulie, ora 14:00. bucu­reş­tenii aflaţi în agen­ţiile CEC, Bancpost şi Banca Transilvania din Ştefan cel Mare sau Dorobanţi sunt mai preocupaţi de ratele la credite şi cursul de schimb decât de oferta Petrom, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria României.

Ei ridică miraţi din sprâncene şi răs­pund că nu au bani când sunt în­tre­baţi dacă sunt interesaţi să cum­pere acţiuni la Petrom, cea mai mare şi mai profitabilă companie din România.

În 2004, peste 500.000 de polonezi au adus de acasă un miliard de dolari pentru a subscrie la oferta celei mai mari bănci poloneze, PKO, echiva­lentul BCR de la noi. Cozile de atunci de la agenţiile PKO au rămas în isto­rie. Cum se explică faptul că cea mai mare companie românească nu inte­resează pe nimeni?

"Azi (n. red. luni, 18 iulie) nu a ve­nit nimeni să ne ceară informaţii des­pre oferta Petrom sau să subscrie. Săp­tă­mâna trecută am avut însă o per­soană care a făcut două subscrieri în valoare totală de 2.000 lei, la preţul de 0,28 lei şi 0,3 lei", a răspuns una dintre angajatele agenţiei Băncii Transil­va­nia, care nu a dorit să-şi spună numele.

La agenţia CEC Bank, personalul nu a dorit să dea informaţii, în timp ce la agenţia Bancpost una dintre an­gajate a răspuns că de când a înce­put oferta, pe 11 iulie, nu s-a realizat nicio sub­scriere la agenţia pentru care lucrează.

"Ştiţi, în zilele de 13 şi 14 iulie, şi chiar şi pe 15 iulie, s-au plătit pensiile şi nu a fost nimeni interesat să sub­scrie. Clienţii care ne-au intrat în ulti­me­le zile în agenţie aveau cam peste 70 de ani şi nu sunt interesaţi de ac­ţiuni. Nici eu nu sunt interesată să cumpăr acţiuni la Petrom pentru că am un profil de creditare, economisesc prin cont curent, şi vreau ca peste doi sau trei ani să îmi cumpăr casă", a mai spus ea.

Pe stradă, în faţa agenţiilor ban­care, persoanele intervievate de ZF ştiau destul de puţine informaţii despre oferta Petrom.

"Da, am auzit despre oferta Petrom, însă eu sunt cam tot timpul pe minus, am rate mari la credite şi nu îmi mai rămân bani să pun deoparte. Dacă aş avea 5.000 de euro, aş participa cu toată suma la ofertă, aş face o investiţie de portofoliu. Însă doar dacă ai bani te gândeşti la portofoliu", a spus Marius P., 38 de ani, economist la o bancă.

Silvia Dascălu, 47 de ani, nu a aflat despre oferta Petrom, dar după ce i se spun detaliile, admite că este o idee bună ca statul să vândă acţiuni către populaţie şi să nu facă privatizări în spatele uşilor închise.

"Cred că cine investeşte acum în petrol are numai de câştigat. Toată lumea conduce o maşină, iar petrolul este o resursă care se va termina la un moment dat. Nu am însă bani să subscriu la ofertă", a mai spus ea.

La una dintre bezinăriile Petrom, un tânăr de 20 de ani îşi făcea plinul:

"Alimentez cam de 6,5 milioane de lei pe lună. Nu ştiu dacă aş fi dispus să dau această sumă de bani pe acţiuni Petrom, pentru că nu ştiu ce înseamnă oferta Petrom", a spus el.

Carmen Lupaşcu, 38 de ani, economist, a aflat despre oferta Petrom de la televizor. "Pe termen lung este bine să ai acţiuni la Petrom, este o companie mare şi profitabilă. Preţul unei acţiuni nu este mare, poate oricine să cumpere. Însă acum eu mă gândesc cum să ajung la liman", a mai spus ea.

Răspunsurile primite confirmă declaraţiile intermediarilor ofertei Petrom, care spun că românii nu sunt interesaţi să cumpere acţiuni. Ei spun că şi-au propus în primul rând să-i atragă în ofertă pe cei câteva 3-4.000 de investitori care mai sunt activi pe Bursă în prezent.

Prin intermediul a circa 460 de unităţi ale acestor bănci din întreaga ţară românii de rând pot să subscrie până la 15% din oferta Petrom, cât a fost alocat micilor investitori. Statul ar putea strânge între 450 şi 600 de milioane de euro din vânzarea acţiunilor Petrom, aceasta fiind cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria României. Faptul că Petrom este una dintre cele mai cunoscute companii din România reprezintă o ocazie unică pentru a-i face pe mulţi români să se uite pentru prima dată la piaţa de capital şi să devină acţionari în companie, mai ales în condiţiile în care aproape toţi românii simt în buzunar efectele creşterii preţului carbu­ran­ţilor.

"O astfel de ofertă se presupune că are succes când un profesor, un medic, un avocat sau orice altă persoană care nu a auzit niciodată de bursă vine să cumpere acţiuni", spune Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Cu toate acestea, nici cei care investesc în mod curent pe Bursă nu par mai interesaţi însă de ofertă, din cauză că sunt îngrijoraţi de evoluţia pieţelor externe.

"Ceea ce mă deranjează în acest moment este starea pieţelor. N-aş cumpăra acţiuni la Petrom din cauza turbulenţelor de pe plan extern şi mi se pare că este un risc mai mare decât o oportunitate. Într-o altă conjuctură de piaţă poate m-aş mai fi gândit", spune Florin Gavrilă, investitor pe piaţa de capital.

Dumitru Tudor, unul dintre investitorii marii de pe Bursă, spune că aşteaptă să vadă ce preţ minim se va anunţa în oferta Petrom şi că în funcţie de acesta va lua decizia de a subscrie sau nu în cadrul acesteia.

Unul dintre motivele pentru care românii nu se îngrămădesc să cumpere acţiuni în oferta Petrom este preţul. Statul a anunţat că vinde acţiunile la preţul maxim de 0,46 lei, iar mulţi cred că trebuie să subscrie la acest preţ, când preţul de pe Bursă este de 0,38 lei. Brokerii spun că investitorii de retail nu subscriu atât timp cât nu sunt convinşi că pot cumpăra acţiuni la un preţ mai bun decât pe Bursă.

"Dacă faci un sondaj în rândul investitorilor obişnuiţi şi-i întrebi ce părere au de oferta Petrom, foarte puţini sunt interesaţi. De ce? Pentru că lumea vrea să cumpere la un preţ bun, mai mic decât cel din piaţă", susţine Mihai Chişu.

Comentariile de pe site-ul www.zf.ro la articolele despre oferta Petrom arată că majoritatea celor care au aflat despre oferta Petrom nu o consideră atractivă.

"Petrom se vinde la 0,39 pe Bursă. De ce să cumpere cineva din ofertă? Sigur preţul va fi mai mare decât preţul de azi din piaţă", scrie un cititor.

"Ai vazut la ce preţ se vinde o acţiune Petrom? La maximul istoric al ultimilior 2 ani, adică 0,46 lei/acţiune. Păi unde este discountul şi unde mai este câştigul??? Poate peste trei ani populaţia va reuşi să vândă acţiunile şi să constate că de fapt au avut o pierdere ţinând cont de preţul mare de achiziţie. În Polonia statul a încurajat poporul să investească, la noi statul nu ştie cum să te mai jupoaie", scrie un alt cititor.
din Ziarul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii