Translate

joi, 15 octombrie 2015

Presiunea atmosferica la pescuit

Presiunea atmosferica este unul din factorii ce trebuie luati in seama atunci cand mergem la o partida de pescuit. Pe langa starea vremii sau solunarul de pescuit, presiunea atmosferica trebuie luata si ea in seama. Cu siguranta, intre pescari exista intotdeauna dezbateri pe aceasta tema, sau dezbateri precum ca presiunea atmosferica nu ar conta, insa, realitatea si cercetarile confirma faptul ca presiunea atmosferica conteaza foarte mult.
Presiunea atmosferica trebuie sa fie constanta atunci cand mergem la pescuit, dar sa va explic care e diferenta dintre presiune atmosferica ridicata si presiune atmosferica scazut.
1000mbar = presiune atmosferica scazuta
1010mbar = presiune atmosferica ridicata.
Cand este presiunea atmosferica scazuta?
In general presiunea atmosferica scade atunci cand cerul este innorat, avem parte de averse de ploaie, de vant puternic, de vreme capricioasa si chiar de furtuna. In aceasta perioada cand presiunea este scazuta, este sub 750mmHg.
Cand este presiune atmosferica ridicata?
Atunci cand vremea de afara este frumoasa si soarele este pe cer fara nori. Atunci cand cerul este senin iar caldura isi face prezenta. In momente de canicula presiunea atmosferica creste la cea mai ridicata valoare si poate scadea instant daca vremea de afara se inrautateste si vine ploaia.
Presiune atmosferica ridicata: peste 770 mmHg.
Ce legatura are presiunea atmosferica cu pestii?
Pestii sunt sensibili la toate fenomele naturii, fie ca este vorba despre starea vremii, fie ca este vorba despre presiunea atmosferica, fie ca este vorba despre calitatea apei in care traiesc. Acestia raspund in functie despre cum este imprejurul lor, adica vreme rea sau vreme caniculara, ploaie cu tunete sau zi calduroasa de vara. Cea mai prielnica perioada pentru pescuit este atunci cand presiunea atmosferica este constanta pentru o perioada cat mai lunga de timp. In primavara, in perioada in care temperaturile se aproprie de valoarea de 25 de grade, atunci avem parte de cele mai bune partide de pescuit.
In timpul primaverii, temperatura apei nu trece de 19 grade, asadar este un mediu propice pentru pesti iar acestia sunt foarte activi si cauta hrana neincetat. In perioada verii cand temperatura apei trece de 24 de grade Celsius, un asa zis barem critic, acestia simt din plin caldura apei, dar in acelasi timp simt din plin si presiunea atmosferica crescuta.
In plina vara, avem sansa sa avem capturi notabile in momentul in care vremea se inrautateste sau incepe o ploaie ori furtuna. Atunci presiunea atmosferica scade si se apropie de normal sau chiar este scazuta, ceea ce este foarte bine. Pestii raspund foarte bine in momentul in care presiunea atmosferica se schimba de la ridicata la scazuta.
Presiune atmosferica scazuta vs presiune atmosferica ridicata?
Conform studiilor facute, daca am fi sa alegem una dintre cele doua presiuni, cea care ar da randament mai bun la pescuit ar fi presiunea atmosferica scazuta, indeosebi daca este perioada de vara. Presiunea atmosferica ridicata este in general reprezentata de canicula si veri foarte calduroase. In acest timp pestii prefera sa se retraga in zone racoroase si in zone umbrite, evitand sa se hraneasca.
Cat de importanta este presiunea atmosferica la o partida de pescuit? 
Nu putem spune ca reprezinta o mare importanta, insa este un factor de luat in seama intotdeauna atunci cand mergem la pescuit. Sa zicem ca reprezinta 1/5 din intreaga pregatire pentru pescuit. Daca ar fi sa facem o lista cu toti factorii de luat in seama pentru o partida de pescuit, ar fi:
1. Vremea. Este foarte important ca vremea sa fie prielnica pentru pescuit, nici prea cald si nici prea frig, nici furtuna, nici canicula.
2. Solunarul de pescuit. Nu reprezinta foarte mult, insa acesta este de luat in seama. E simplu, in momentele de luna plina si luna noua este cel mai bine sa ne programam o iesire la pescuit.
3. Presiunea atmosferica. Tocmai v-am explicat, presiunea ideala este constanta, insa si in vreme de presiune atmosferica scazuta sau chiar ridicata exista capturi.
4. Profilul baltii de pescuit. Daca mergem pe o balta noua de pescuit putem intampina probleme si putem sa ratam iesirea la pescuit. Cu cat stim mai multe despre profilul baltii cu atat mai bine.
5. Detalii de la administratorul baltii. Daca acesta hraneste pestii, daca umbla la apa pentru a schimba comportamentul pestilor, acestia sunt factori foarte importanti.
6. Speciile de pesti vizate. Daca mergem sa pescuim la crap, ne inarmam cu rabdare si cu toate nadele si momelile din dotare, orice balta de pescuit are crapi diferiti in modul de hranire.
7. Durata partidei. Daca mergem la pescuit pentru o perioada scurta de timp, sa zicem 10 ore, crapul nu ar trebui sa fie cel mai ravnit peste. Desigur, daca mergeti intr-o crescatorie de crap cu siguranta puteti sa-i prindeti si in 10 minute, dar daca e o apa de dimensiune mare, atunci va recomand sa pescuit la specii mai populate si mai infometate.
Sursa infopescuit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii