Translate

miercuri, 6 iunie 2012

Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

Carburanţii nu se vor ieftini prea curând. Peste creşterea consumului şi politicile băncilor centrale vine şi decizia recentă a Arabiei Saudite de a ţinti un preţ al petroului de 100 de dolari pe baril, cu o treime mai mare decât ultima cotaţie urmărită oficial.

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, a anunţat că are o nouă ţintă oficială de preţ pentru petrol: 100 de dolari pe baril. Vestea vine într-un moment în care există temeri că se poate declanşa un conflict în Iran şi în care economia globală se confruntă cu o creştere lentă.
După o prăbuşire abruptă a cotaţiilor la ţiţei în 2008, de la aproape 140 dolari/baril la 33 dolari/baril, ca urmare a crizei financiare/economice, preţurile au început să crească până la un vârf de 115 dolari/baril şi se află în prezent în ţinta anunţată de saudiţi.


sursa grafic: oilprice.com
2008 a fost primul an în care barilul de petrol a spart pragul de 100 de dolari, iar în 2005 s-a trecut pentru prima oară de cel de 50 dolari, după ce mai bine de un deceniu cotaţia a stat la sub 40 dolari/baril. Ajustate cu inflaţia pe dolar, datele arată că petrolul nu a mai fost atât de scump de pe vremea crizei energetice din 1979, rezultat al panicii create de revoluţia islamică din Iran.
Cererea de energie la nivel mondial a crescut substanţial în ultimele decenii, impulsionată de economiile emergente. China, al doilea cel mai mare consumator din lume, ardea 4,76 milioane de barili pe zi în 2000 şi a ajuns să consume 9 milioane în 2010, conform datelor BP. Doar în 2010 consumul a crescut în China cu peste 10% faţă de anul anterior şi cu 3,1% la nivel mondial, după doi ani de recul în 2008 şi 2009.
O altă explicaţie pentru explozia preţurilor la petrol este legată de programele de quantitative easing ale Rezervei Federale Americane, care a alimentat pieţele financiare cu dolari proaspăt „tipăriţi”, perioadă ce a coincis şi cu declanşarea revoltelor din ţările arabe, impactul mai puternic venind dinspre Libia. Există o corelaţie puternică între expansiunea bilanţurilor Fed, care se face prin emisiune de monedă, şi creşterea preţului petrolului şi a alimentelor pe parcursul anilor 2009-2010.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a majorat în trei rânduri preţurile carburanţilor în acest an, cu un total de 3%. Pe total piaţă, la pompă, benzina euro 95 s-a scumpit de la 2,85 lei/litru în ianuarie 2009, la 4,13 lei/litru la începutul anului 2010, 5 lei/litru la începutul lui 2011 şi 5,45 lei/litru în prezent.
Singura variantă în care preţurile la carburanţi pot scădea semnificativ ar fi cea în care statul ar decide să reducă taxarea acestor produse, de altfel puternic impozitate: în UE toate taxele reprezintă circa jumătate din preţurile la pompă, proporţia varianză de la ţară la ţară.


Sursa rtv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii