Translate

joi, 28 aprilie 2016

Primavara la 12-15 grade la umbra

Pregatirea pentru sezonul apicol incepe din timpul iernii cand se reconditioneaza stupii si intregul inventar, se procura materiale necesare in stupina, se insarmeaza ramele, se fixeaza fagurii artificiali, se organizeaza evidenta si planul de activitate. Odata cu venirea primaverii incepe si activitatea albinelor in exteriorul stupului. Iesirea albinelor din stup pentru zborul de curatire cand isi descarca intestinul gros de excrementele stranse in cursul iernii indica sfarsitul perioadei de iernare.
Din acest moment este necesara interventia apicultorului in viata familiei de albine. Revizia de primavara a familiilor de albine incepe indata ce apar primele zile calduroase, cand temperatura aerului la umbra ajunge la 12-15 °C. Se executa prima lucrare in stupina, revizia de primavara a familiilor de albine cu scopul de a stabili starea familiilor de albine dupa iernare si a lua masuri imediate de indreptare a starilor anormale constatate.
Lucrarea se executa cat se poate de repede pentru a nu scapa temperatura din cuibul familiilor de albine. Manuind ramele se apreciaza puterea familiilor de albine, existenta rezervelor de hrana, prezenta matcilor si starea fagurilor. Astfel, familiile ce ocupa mai mult de 8 intervale dintre rame cu albine se socotesc puternice cele cu 6-7 mijlocii iar cele cu 3-4 intervale slabe si foarte slabe. In cazul famiilor in care nu s-a gasit puiet si nu a fost vazuta matca se trece de indata la indepartarea lor tinand seama de puterea fiecarei familii.
Familiile puternice gasite orfane primesc o alta matca. In cazul familiilor mijlocii acestea primesc matca si albinele de la o familie foarte slaba sau de la un nucleu, iar daca familiile orfane sunt slabe se unesc cu alte familii din stupina dar care au matca.
In cazul familiilor cu provizii insuficiente sau de proasta calitate necesarul de hrana se completeza imediat cu faguri, cu miere provenind de la familiile la care mierea prisoseste, sau cu sirop de zahar in proportie de 1:1 (1kg zahar la 1 litru apa) ce se toarna in faguri si se aseaza alaturi de fagurii cu puiet.
Cu ocazia reviziei, fagurii din stup gasiti patati, cu excremente de albine, mucegaiti, stricati sau fara rezerve de hrana si neacoperiti de albine, se scot din stup. Cuibul familiilor se stramtoreaza la numarul fagurilor ocupati de albine si se impacheteaza cu materiale izolatoare care ajuta la pastrarea caldurii.
Dupa revizia de primavara a familiilor de albine fundurile stupilor se inlocuiesc cu altele curate sau, daca nu sunt detasabile, se curata de albinele moarte si de resturile de ceara rezultate din descapacirea fagurilor cu miere consumata de albine in perioada de iarna.
Pentru prima perioada a primaverii urdinisurile stupilor se reduc la 3-4 cm, faramaturile de ceara si albinele moarte de pe fundurile stuplior se usuca la soare si apoi se trec printr-o sita pentru recuperarea cerii. Dupa acesta operatie resturile ramase se ingroapa in pamant sau se ard.
Intrucat in acesta perioada vremea se mentine rece si foarte adesea vantul sufla puternic albinele nu pot zbura prea departe dupa apa de care au nevoie si pentru a le scuti de aceste zboruri intr-un loc insorit din stupina se instaleaza adapatorul.
Lucrarile executate cu ocazia reviziei de primavara urmaresc sa asigure familiilor de albine cele mai bune conditii de dezvoltare in raport cu puterea fiecareia dintre ele.
Largirea cuiburilor
In perioada de primavara pe masura ce timpul se incalzeste este necesar sa se asigure familiilor de albine in curs de dezvoltare spatiu mai mare pentru ouatul matcii prin introducerea de faguri claditi in cuib. Operatiunea de largire a cuiburilor se executa la familiile la care albinele ocupa bine toti fagurii si au trecut pe fetele exterioare ale fagurilor laterali. Largirea cuibului in perioada de la inceputul primaverii cand timpul este inca rece si in natura nu exista cules de intretinere se executa cu faguri claditi, inchisi la culoare, din care au eclozat cateva generatii de puiet. Fagurii folositi pentru largirea cuibului se stropesc cu apa indulcita sau se umplu cu sirop de zahar si cate unul se aseaza in cuibul familiilor de albine alaturi de ultimul fagure cu puiet. In fagurii introdusi matcile continua sa depuna ouale facand sa sporeasca puterea familiilor.
Operatiunea de largire a ciubului se repeta dupa necesitati. La familiile puternice cuibul se poate largi introducand periodic o data la 7-10 zile cate un fagure cladit plin cu sirop intre fagurii cu puiet din mijlocul cuibului. Acest procedeu poarta denumirea de "spargerea cuibului".
In aceasta perioada, ce se caracterizeaza prin inlocuirea albinelor varstice care au iernat cu albinele tinere eclozionate din puiet crescute la inceputul primaverii, se urmareste ca in fiecare familie sa existe un numar de faguri suficient pentru acoperirea nevoilor albinelor. Paralel cu operatia de largire a cuiburilor, cu ocazia verificarii familiilor de albine, se urmareste in continuare asigurarea familiilor cu rezervele de hrana necesare cresterii puietului, se schimba matcile necorespunzatoare cu alte matci, se inlatura din cuib faguri necorespunzatori si se curata ramele de pete de diare, propolis si ceara. Pe masura inlocuirii albinelor varstnice, a incalzirii timpului si a inceperii culesului de nectar albinele se hranesc mai bine si incep sa produca ceara. In acesta a doua etapa a primaverii largirea cuiburilor se realizeaza folosind rame cu faguri artificiali care se aseaza in stup alaturi de ultimul fagure cu puiet.
Lucrarile privind largirea cuiburilor urmaresc sa asigure familiilor de albine in perioada de dezvoltare in cursul primaverii spatiul necesar pentru cresterea intensa de puiet astfel ca acesta sa ajunga la maximum de dezvoltare inaintea culesului principal de nectar.
Sursa facebook Stupina de langa casa

Roitul si inmultirea si intarirea familiilor de albine.

Roitul este o manifestare naturala, instinctuala prin care se realizeaza inmultirea albinelor. Consta in formarea si desprinderea de familia de baza a unei entitati biologice noi, care poarta numele de roi.
Roiul de albine pe fagure este unitatea biologica a albinelor constituita pe un numar redus de faguri si care se foloseste ca element de formare a unei noi familii de albine. Roiul de albine pe fagure este populatia care cantitativ corespunde normativelor in vigoare, are o matca cu valoare biologica, un numar de rame cu faguri claditi si rezervele de hrana necesare, mentinerii si desfasurarii in conditii normale a albinelor.
Roiul isi intemeiaza un nou cuib. Roirea artificiala trebuie privita practic ca o actiune de dirijare de catre apicultori a procesului natural al inmultirii in toate fazele incepand cu dezvoltarea familiilor de albine si asigurarea matcii pana la divizarea familiei. In functie de sezon, de puterea familiei de scopul urmarit s-au stabilit mai multe variante de roire artificiala: stolonare, divizare, mutare, roi la pachet.
Inmultirea roirea albinelor2Metoda de roire artificiala prin divizarea familiilor este cea mai simpla metoda de inmultire artificiala a albinelor si se practica cu rezultate foarte bune in stupinele cu un numar mic de albine. In functie de caracteristicile culesului metoda se aplica in zona de stepa dupa valorificarea culesului de la salcami, iar in zona de deal, munte la inceputul lunii mai pentru ca dupa divizare familiile rezultate sa-si asigure o divizare corespunzatoare pentru a participa la cules. Cu scopul de a forma familia noua se aduce langa familia ce urmeaza a fi divizata un stup gol in care se trec jumatate din fagurii cu albine, puieti si a familiei de baza.
La divizarea familiei se cauta matca pentru a se stabili in care stup a ramas, dupa aceasta operatie stupii se aseaza de o parte si alta a locului in care a fost urdinisul familiei din care s-a format familia noua.
Albinele culegatoare, pe masura ce se intorc de la cules se impart aproape egal in cei doi stupi. Spre seara in diviziunea orfana se introduce intr-o colivie o matca imperecheata sau o botca gata eclozionata.
Pe masura ce matca incepe depunerea oualor familia nou formata se dezvolta dupa tehnica obisnuita pentru cules.
Folosind acest procedeu de inmultire a albinelor se realizeaza un spor de efectiv de 100 %.
Metoda de inmultire artificiala cu matci iernate in afara ghemului consta in formarea la inceputul primaverii dupa zborul de curatire din cele mai puternice familii de albine din stupina a unor roiuri pe 2-3 faguri de albine si puiet la care se da si o matca imperecheata iernata in afara ghemului in camera.
Dupa aceasta metoda roiurile se formeaza in stupi separati sau in corpuri de stupi ce se amplaseaza deasupra familiilor din care au fost formate. Roiurile se intaresc periodic cu puiet capacit luat din familiile de baza, urmarindu-se dezvoltarea rapida a acestora fara a slabi puterea albinelor de baza, care urmeaza sa participe la formarea culesului.
In timpul perioadei de primavara atat familiile de baza cat si roiurile primesc ingrijiri corespunzatoare in vederea dezvoltarii.
In anii normali roii astfel formati ajung in preajma culesului de la salcimi sa ocupe 10-12 faguri de albine iar culesul de la floarea soarelui il valorifica ca familie normala.
Folosind aceasta metoda de inmultire a albinelor se realizeaza anual un spor de efectiv de 70-100% fata de numarul familiior existente in stupina.
Sursa facebook Stupina de langa casa

luni, 25 aprilie 2016

Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE

AOAR: Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE. Omoara startup-urile si firmele mici
AOAR: Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE. Omoara startup-urile si firmele mici
Legislatia fiscala din Romania are peste 1.600 de pagini, mult prea stufoasa in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, care recomanda sa nu treaca de 200 de pagini. Una dintre consecintele majore ale legislatiei sufocante este ca loveste in unul dintre cele mai dinamice segmente ale economiei, cele ale antreprenorilor de startup si firmelor mici, potrivit reprezentantilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


"Am incercat sa citesc legislatia fiscala si este de necitit. M-am apucat de citit cu creionul in mana. Cel mai greu este de gasit subiectul si predicatul. Nu am putut. Sunt probleme grave", a declarant Anca Vlad, vicepresedinte al AOAR si proprietara grupului Fildas si a lantului de farmacii Catena.

O persoana responsabila de finantele unei afaceri trebuie sa citeasca in intregime codul fiscal, pentru ca exista pe tot cuprinsul acestuia prevederi pe care trebuie sa le cunoasca, a spus ea. Pe langa Codul Fiscal si mai multe hotarari de Guvern relevante, ANAF a dat anul acesta aproximativ 50 de decizii, care de asemenea trebuie cunoscute, a afirmat Anca Vlad intr-o conferinta organizata de AOAR pentru a discuta despre obstaclele fiscal in calea dezvoltarii economiei Romaniei.

Este imposibil de citit atata si este imposibil de inteles
In Marea Britanie, legislatia fiscala mult mai prietenoasa si are scopul de a atrage investitorii. Britanicii au organizat pe litere si pe domenii de activitate a agentilor economici legislatia, astfel incat sa fie usor de citit.

"Ca volum (legislatia fiscal din Marea Britanie, n.r.) are 200 de pagini. Nu sunt nici 200 de pagini, dar 200 de pagini recomanda Uniunea Europeana sa aiba legislatia fiscala. Cate pagini credeti ca sunt aici (in Romania, n.r.)? Noi am numarat vreo 1.600. Dar cred ca sunt mai multe”, a spus Anca Vlad.

Noi facem legislatie pentru 5% sau pentru 95%?!
Contribuabilii vor in proprotie de peste 95% sa fie corecti si sa-si plateasca taxele, insa legislatia fiscala trebuie simplificata si ordonata, astfel incat contribuabilul sa fie ajutat sa-si respecte obligatiile.

Legislatia fiscala sufoca startup-urile si firmele mici
ANAF este deschisa la discutii cu mediul de afaceri, a declarat Ana Bobirca, vicepresedinte al AOAR, insa in timp ce companiile reactioneaza in timp real la probleme, timpul de reactie al administratiei este mult mai lung.

"Ce fac oamenii intre timp? Se opresc, ingheata activitatea sau sunt sfatuiti sa apeleze la instanta. Modalitatea de adresare general valabila azi este asta. Exista o incurajare de a apela la instanta in orice situatie, ceea ce de principiu ar putea fi foarte bine, dar prelungeste timpul de rezolvare. Este posibil sa obtii o solutie favorabila, dar nu mai ai la ce sa o folosesti, pentru ca intre timp ti-ai inchis business-ul", a afirmat Ana Bobirca.

Impactul acestei stufosenii birocratice se vede mai ales la startup-uri si la firmele mici
Startup-urile si firmele mici sunt cele mai vulnerabile la greutatile generate de legislatia fiscala prea complicata, din cauza resurselor limitate de care acestea dispun.




Sursa wall-street

Stramosii

Stramosii