Translate

luni, 20 mai 2013

9 cele mai cancerigene alimente consumate zilnic


Modul de viața nesănătos, stresul și nu în ultimul rând o mare parte dintre alimente duc spre agravarea problemelor de sănătate și dezvoltarea celor mai periculoase boli. Expresia “toate alimentele provoacă cancer” a devenit o hiperbolă pe care oamenii o folosesc pentru a-și scuza stilul de viață haotic. Chiar dacă nu toate alimentele sunt dăunătoare sănătății, o parte dintre ele sunt de-a dreptul nocive. Pentru a înțelege pericolul care se ascunde în spatele hranei pe care o consumăm în fiecare zi, am alcătuit o listă cu cele nouă alimente care provoacă cancer:
1. Organismele modificate genetic (OMG). Legumele și planetele modificate genetic conțin în structură una sau mai multe substanțe care favorizează dezvoltarea cancerului. Substanțele chimice din OMG-uri sunt o sursă sigură de cancer. Porumbul, soia, dar și multe alte fructe sau legume suferă modificații genetice în ziua de astăzi. Acestea pot fi evitate prin cumpărarea produselor care poartă pe etichetă marca de organic.
2. Carnea prelucrată. Produsele din carne prelucrată precum cârnații, mezelurile, slănina conțin diverși aditivi care au rolul de a le face mai proaspete și atractive ochiului. Produsele din carne prelucrată sunt dăunătoare sănătății și trebuie evitate în orice condiții. Atât nitritul de sodiu, cât și nitratul de sodiu sunt adăugate pe lista chimicalelor care sporesc șansa de a dezvolta cancerul.
3. Popcorn la microunde. Celebrele pungi de floricele care se introduc în cuptorul cu microunde sunt îmbibate cu produse chimicale care în contact cu căldura devin cancerigene. Un studiu efectuat recent arată că aceste pungi de popcorn conțin acid perfluorooctanoic, iar în contact cu microundele cuptorului devine toxic pentru corpul uman.
4. Băuturi carbogazoase. În general toate sucurile, fie ele carbogazoase sau nu, conțin produse chimice care pun în pericol sănătatea. Pe lângă acestea, cantitatea excesivă de zahăr, conținută de o porție de suc, depășește valoarea zilnică admisă. Sfatul nutriționiștilor este evitarea băuturilor carbogazoase.
5. Făina albă rafinată. Un alt dușman al corpului uman este faina albă prelucrată, cât și toate produsele care au la bază acest ingredient. Un studiu publicat în revistă de specialitate Cancer Epidemiology arată că prin consumul sporit de carbohidrați prelucrați riscul de cancer sporește cu 220%.
supermarket
6. Zahărul alb. Din cauza sporirii prelucrării, zahărul a devenit poate cel mai mare dușman al sănătății. Odată introdus în organism, nivelul de insulină crește fantastic de mult și în acest fel celulele canceroase sunt alimentate pentru dezvoltare. Orice produs care conține zahăr rafinat este declarat dușman al sănătății.
7. Fructele. Cei mai mulți dintre oameni cred că în clipa în care cumpăra fructe (mere, struguri, căpşuni) de la magazin acestea sunt o sursă de sănătate. Se înşală amarnic pentru că fructele nu sunt bio și sunt stropite regulat cu pesticide, care odată pătrunse în organism favorizează apariția cancerului.
8. Somonul de crescătorie. Acest aliment este un altul care prezintă un mare risc al declanșării cancerului, cel puțin așa susține Dr. David Carpenter, directorul al Institutului pentru Sănătate şi Mediu de la Universitatea din Albany. Acest aliment este infestat cu diverse produse chimice (bifenili policlorurați, materiale ignifuge, pesticide și antibiotice) care nu fac deloc bine organismului uman.
9. Uleiuri hidrogenate. Acestea sunt uleiurile care sunt folosite pentru a păstra diversele alimente proaspete. Odată consumate, uleiurile hidrogenate modifică structura și flexibilitatea membranelor celulelor din întreg organismul uman. Acest proces favorizează apariția cancerului.
Sursa efemeride

duminică, 19 mai 2013

Urzica

Modesta si nesuferita din cauza tepilor ei, Dumnezeu i-a daruit puteri miraculoase de vindecare 

Urzica are mari probleme de "imagine": buruiana de frunte, taiata cu coasa, cand ocupa teritorii prea mari in fanete si in gradini, e foarte greu sa o reconsideri drept planta medicinala cu insusiri de exceptie. Dar asta e adevarul! Nenumarate studii si cercetari facute in ultimii ani au aratat ca in frunzele, in semintele si in radacinile urzicii exista adevarate farmacii, unde sunt produse medicamente care vindeca fara gres sute de boli. In toata lumea exista aproximativ 40 de specii de urzica, de la soiurile pitice din apropierea Cercului Polar, pana la urzicile gigant, de patru metri inaltime, din padurile tropicale. In Noua Zeelanda exista chiar arborele de urzica (Urtica ferox), ale carui frunze secreta o asemenea cantitate de substante iritante, incat o urzicare poate omori o caprioara sau chiar un om. Cele doua specii de urzica existente la noi (urzica mare si urzica mica) nu ajung la asemenea "performante", insa au calitati uimitoare, mai ales in domeniul vindecarii bolilor.

Cum recoltam urzica

De la urzica se folosesc doua parti care au proprietati medicinale destul de diferite: iarba (adica tulpina cu tot cu frunze) si radacina (mai exact, rizomii, adica tulpini subterane in care urzica isi depoziteaza peste iarna substantele de rezerva).
Iarba - se recolteaza tulpinile, cu tot cu frunze si, eventual, cu inflorescente, prin taiere, in faza de maturitate a plantei, adica in intervalul cuprins intre lunile iulie si noiembrie. Personal, prefer sa recoltez partea aeriana de la urzica toamna, tarziu, cand odata cu frunzele si tulpina, pot culege si semintele de urzica, care au calitati medicinale deosebite. Se taie varfurile inflorite ale urzicii (care trebuie sa aiba o lungime de 20-30 cm, nu mai mult), care apoi se pun la uscat in strat de grosime medie (maximum 4 centimetri), in locuri aerisite, umbrite si lipsite de umiditate. Atunci cand s-au uscat, tulpinile de urzica devin foarte casante si se rup cu un pocnet sec. Se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri intunecate si uscate.
Radacinile (rizomii) - se recolteaza dupa primele brume, in luna noiembrie, cand se dezgroapa cu o cazma, se spala intr-un curs rapid de apa si se lasa sa se usuce intr-o incapere calduroasa si, daca se poate, expuse la lumina soarelui (chiar daca aceasta lumina este filtrata de sticla). Cand s-au uscat, radacinile de urzica devin, si ele, foarte casante si se rup cu un pocnet sec. Se depoziteaza in saculeti de panza, in locuri racoroase si uscate.

Preparate pe baza de urzica

Tinctura de iarba de urzica


Se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de frunze, peste care se adauga doua pahare (in total 400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de 4-6 ori pe zi, cate o lingurita, diluata in putina apa.

Tinctura de radacina de urzica

Intr-o sticla cu dop se pun 15 linguri de pulbere de radacina, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade (deoarece extragerea principiilor active din radacina necesita o concentratie alcoolica mai mare). Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita, diluata in putina apa.

Pulberea

Atat radacinile, cat si partea aeriana a urzicii se macina cat mai fin cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de urzica se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 4 saptamani (deoarece unele principii active ale urzicii se oxideaza in timp).
Pulberea din partea aeriana se administreaza de 3-6 ori pe zi, cate o lingurita intreaga, pe stomacul gol.
Pulberea de radacina se administreaza de 4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita, pe stomacul gol.

Infuzia combinata

Reteta este aproape aceeasi, atat pentru frunze, cat si pentru radacina. Se pun 3-4 linguri de pulbere de iarba de urzica sau 2 linguri pulbere de radacina la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de urzica, care se foloseste intern (2-4 cani pe zi).

Sucul de urzica

Se obtine din frunzele proaspat culese, cat timp planta este verde (adica de primavara si pana toamna tarziu). Acest suc se obtine cu ajutorul mixerului (blenderului) electric: in vasul mixerului se pun 100 de grame de planta foarte bine spalata in prealabil si 150 ml de apa de izvor, dupa care se omogenizeaza totul prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 120 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a anemiei.

Tratamente interne

Adenom de prostata - pentru tratarea acestei afectiuni se foloseste cu un succes extraordinar radacina de urzica. Studii pe pacienti facute in Franta, in Germania, in Polonia, in Iran atesta extraordinarul efect al urzicii in tratarea acestei afectiuni.
Cenusareasa plantelor e, de fapt, o regina: URZICA
Semintele de urzica au, si ele, calitati medicinale
In studiul iranian, facut la Universitatea din Teheran si considerat de referinta pentru studiile din Europa, din 558 de pacienti cu adenom de prostata s-au alcatuit doua grupe, pacientii din prima grupa luand urzica, iar cei din a doua grupa un remediu placebo (fals). Dupa 6 luni, 81% din pacientii care au luat urzica au observat o ameliorare clara a adenomului de prostata, in timp ce doar 16% din grupul de control au avut rezultate similare. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 750-1000 ml pe zi, pe stomacul gol, in cure de sase luni. Acest remediu reduce treptat frecventa urinarilor nocturne, reduce volumul prostatei, normalizeaza urinarea.
Alergie - se folosesc frunzele si tulpinile urzicii, care se administreaza sub forma de pulbere, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de doua luni. Mai multe studii pe subiecti umani atesta faptul ca administrarea frunzelor de urzica reduce frecventa si intensitatea reactiilor alergice pe piele, a catarului respirator si a tulburarilor digestive de origine alergica.
Rinita alergica - un studiu clinic facut in anul 1990, la un institut din Portland, Oregon, Statele Unite, atesta faptul ca frunzele de urzica previn si trateaza rinita alergica. La un procent de 58% dintre pacientii tratati cu frunze de urzica s-a remarcat diminuarea inflamatiei mucoasei nazale, diminuarea congestiei nazale, a catarului, usurarea respiratiei, disparitia altor simptome produse de alergie, cum ar fi mancarimea, curgerea ochilor etc. Se administreaza pulberea de frunze, cate o lingurita de 4 ori pe zi, pentru profilaxia rinitei alergice, si cate o lingurita, de 6 ori pe zi, contra rinitei acute. O cura interna cu urzica dureaza 90 de zile si se poate relua dupa 2-3 saptamani de pauza.
Artrita - mai multe studii facute in Germania au demonstrat faptul ca administrarea frunzelor de urzica are efect antiinflamator articular. La pacientii reumatici care au facut tratament intern cu aceasta planta s-a remarcat o diminuare sensibila a durerii si a inflamatiei articulare, dupa cateva saptamani de administrare. Cercetari de laborator facute de un colectiv de medici germani, condus de Karl Riehemann, au pus in evidenta faptul ca tratamentul cu urzica inhiba in corp productia substantelor implicate in aparitia inflamatiilor articulare si a durerii. Se administreaza infuzia combinata de iarba de urzica, din care se bea cate o cana (300 ml), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 40 de zile urmate de 10-14 zile de pauza.
Cistita, nefrita, pielo-nefrita - o echipa de medici, farmacologi si toxicologi germani, angajati de organismul guvernamental pentru atestarea plantelor medicinale (cunoscut drept "Comisia E"), a stabilit fara dubiu efectul benefic al urzicii contra infectiilor reno-urinare. Se administreaza tinctura de iarba (adica din frunze, tulpina si, eventual, inflorescente sau seminte) de urzica, din care se iau cate 6 lingurite pe zi (fiecare lingurita diluata in 100 ml de apa), in cure de 30 de zile. Pentru cei care nu suporta alcoolul, tinctura se poate inlocui cu infuzia combinata, din care se beau cate 900-1200 ml pe zi. Ambele preparate sunt diuretice, reduc inflamatia rinichilor si a cailor urinare, au efect usor antibacterian, diminueaza sau elimina usturimile si durerile la urinare, favorizeaza refacerea epiteliilor reno-urinare. Rezultate excelente se obtin prin asocierea urzicii cu ienupar si cu coada-soricelului.
Anemie feripriva - se ia pulberea de radacina de urzica, cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 30-60 de zile. In paralel, se iau cate 4-6 linguri de frunze de urzica pe zi, adaugata drept condiment in ciorbe, in pilafuri, in sosurile de la pastele fainoase etc. Frunzele urzicii contin fier asimilabil, in timp ce radacina ajuta organismul sa asimileze mai bine acest oligoelement.
Graviditate - se administreaza pulberea de frunze de urzica, cate 4-6 lingurite pe zi. Acest tratament previne debilitatea si anemia, previne unele probleme din timpul sarcinii, cum ar fi infectiile urinare, retentia de apa in tesuturi, cresterea colesterolului, hipertensiunea arteriala. Un studiu canadian arata ca administrarea de pulbere de urzica este utila si dupa nastere, pentru o refacere mai rapida a tesuturilor lezate, si pentru cresterea cantitatii de lapte secretat de catre mamele care alapteaza.
Adjuvant in diabetul zaharat de tip II - se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau 100 ml pe zi, sau infuzia combinata de radacina si frunze de urzica (combinate in proportii egale), din care se beau 500 ml zilnic. Observatiile clinice facute de mai multi medici arata ca urzica reduce nivelul glicemiei. In plus, ea stimuleaza diureza, protejeaza inima si vasele de sange, are efect antioxidant.
Astm alergic - histaminele sunt niste substante eliberate de catre celulele sistemului imunitar "scapat de sub control" in timpul crizelor de astm alergic, substante care inflameaza arborele bronsic, determina aparitia catarului, ingreuneaza respiratia si produc crizele de sufocare specifice acestei afectiuni. Ei bine, in frunzele urzicii intalnim aceleasi histamine (cu o compozitie chimica modificata fata de histaminele din corpul uman), care sunt secretate de perisorii urzicii si ne provoaca bine cunoscuta urticarie, atunci cand ii atingem. Doctorul Stanley W. Beyrle, de la Kansas Clinic of Traditional Medicine, Statele Unite, a observat ca tratamentul intern cu frunze de urzica ajuta la desensibilizarea alergica a organismului, cu efecte extrem de favorabile in astmul bronsic. Simplificat spus, el a observat ca histaminele din urzica fac receptorii specifici din organism sa fie mult mai putin susceptibili la stimulii din aer (praf, polen, pulberi etc.), care produc alergii respiratorii. Se face un tratament cu pulbere de frunze de urzica, din care se administreaza cate 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol, in cure de 14 zile, urmate de 7 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Hemoroizi - se face o cura cu suc proaspat obtinut din frunze de urzica, din care se beau cate 100-150 ml pe zi. Tratamentul dureaza minimum 21 de zile si are efecte antiinflamatoare, reduce si, treptat, elimina sangerarile, tonifica peretele venos, impiedicand extinderea si agravarea hemoroizilor existenti.
Diaree, adjuvant in dizenterie - se face un tratament cu frunze si cu radacina de urzica, amestecate in proportii egale. Administrarea se face sub forma de infuzie combinata, din care se beau 3-5 cani pe zi, in cure de cate 2-4 saptamani. Daca boala a produs si o deshidratare puternica, atunci la fiecare cana de infuzie combinata se pune si cate un varf de lingurita de sare grunjoasa si se amesteca inainte de administrare. Tratamentul nu este prea placut la gust, dar are efecte astringente si usor anti-bacteriene, ajuta la reechilibrarea hidrica a organismului, ajuta la refacerea mult mai rapida a epiteliilor intestinale.
Adjuvant in hemoragie, in metroragie severa - se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau cate 100-200 ml pe zi. Este foarte bogat in vitamina K, implicata in procesul de coagulare a sangelui, oprirea hemoragiilor interne sau externe fiind mult accelerata de un aport masiv din aceasta vitamina. Interesant este ca administrarea frunzelor uscate de urzica (in care vitamina K este practic inexistenta) nu mai are acelasi efect de accelerare a coagularii sangelui ca sucul proaspat. Din contra, un litru de infuzie combinata din frunze de urzica baut zilnic are efecte fluidifiante sanguine, fiind util contra tromboflebitei si contra trombozelor, in general.
Adjuvant in lupusul eritematos - cateva principii active continute in frunzele si in radacinile urzicii au un efect puternic reglator asupra sistemului imunitar. Cateva cercetari facute in Statele Unite indica un efect foarte bun in ameliorarea lupusului eritematos sistemic, explicat tocmai prin impulsul imuno- modulator al flavonoidelor din frunzele de urzica si al pectinelor din radacina de urzica. Se fac tratamente cu o durata de 4 luni, urmate de 1-2 luni de pauza, cu infuzie combinata din frunze si radacina de urzica (in proportii egale), din care se beau 750 - 1000 ml zilnic.
Cenusareasa plantelor e, de fapt, o regina: URZICA
Hipertensiune arteriala - studii de medicina experimentala efectuate in anii 2000 si 2002 arata ca administrarea de extracte apoase de radacina de urzica reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala si reduce, de asemenea, ritmul cardiac. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 500 ml pe zi, in cure de 1-2 luni, urmate de 2 saptamani de pauza. Sub actiunea radacinii de urzica s-a remarcat nu doar reducerea tensiunii arteriale, ci si cresterea diurezei, precum si a cantitatii de sodiu eliminate din organism.
Efeminare la barbati, deficit de testosteron - exista in radacina urzicii o substanta cu nume aproape imposibil de pronuntat si de memorat: 3,4-divanilliltetrahidrofuran. L-am scris, totusi, pentru ca aceasta substanta este posibil sa creeze o mica revolutie in medicina. Studii facute in Statele Unite au descoperit ca administrarea ei creste nivelul hormonului masculin (testosteronul) din organism, ceea ce are ca efect amplificarea caracteristicilor masculine, imbunatatirea fortei fizice si a capacitatii de efort. Studii in curs de desfasurare urmaresc sa clarifice si o posibila actiune favorabila a urzicii in cazurile de impotenta si de infertilitate masculina. In salile de fitness si de gimnastica din Statele Unite se folosesc deja extracte de radacina de urzica, pentru a inlocui excitantele cu care in ultimele decenii se dopeaza tot mai multi amatori de masculinitate... artificiala. Varianta naturala pentru aceste substante este pulberea de radacina si de seminte de urzica (amestecul se face in proportia de 4:1), din care se administreaza cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 7-10 zile de pauza.

Tratamente externe

Caderea parului - se foloseste infuzia combinata de radacina si de frunze de urzica (amestecate in proportii egale), cu care se face ultima clatire a parului, dupa spalarea pe cap. Tratamentul se aplica de 1-2 ori pe saptamana, iar in timpul clatirii se face un masaj energic al pielii capului cu degetele, asa incat principiile active sa fie cat mai bine asimilate la nivelul scalpului. Urzica folosita extern tonifica radacina parului, previne si trateaza micozele pielii capului, imbunatateste procesele trofice de la nivelul scalpului.
Cistita, infectii renale - se fac bai de sezut, cat de fierbinti puteti suporta, in care se pune infuzie combinata de radacina si frunze de urzica (amestecate in proportii egale). La cinci litri de apa pentru baie se pun 2 litri de infuzie combinata de urzica. Este un tratament foarte eficient in cistitele acute, cu efecte calmante, stimulente imunitare, antiinflamatoare.

COSMETICA

Pentru tenul cu pori deschisi - seara se pune o compresa cu infuzie combinata de frunze si radacina de urzica, care se tine vreme de jumatate de ora. Tratamentul se face o data la doua-trei zile, avand efecte astringente si tonice asupra pielii.

Precautii si contraindicatii

Frunzele urzicii nu au, practic, efecte adverse si contraindicatii, fiind considerate printre cele mai sigure remedii vegetale cunoscute, deoarece folosirea lor, atat ca alimente, cat si ca medicamente este foarte indelungata si bine observata. Singurele retineri in administrarea urzicii proaspete sunt in cazul persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicatie, caz in care continutul ridicat de vitamina K al acestei plante determina o crestere a vitezei de coagulare. Urzica uscata poate fi administrata insa fara teama in aceste afectiuni.
Radacina de urzica a fost cel mai bine studiata, sub aspectul reactiilor adverse, in Germania. Facuta pe 4087 de voluntari, cercetarea a relevat ca efectele adverse sunt minore: usoare deranajamente gastrointestinale (la 0,89% dintre cei testati), reactii alergice cu mancarimi ale pielii de slaba intensitate (la 0,19 % dintre cei testati). Asadar, radacina de urzica nu are efecte adverse majore si poate fi administrata oricui, cu exceptia gravidelor si femeilor care alapteaza, care pot consuma, in schimb, frunzele urzicii. Sursa formula as

sâmbătă, 18 mai 2013

Radiaţii violente vor lovi Terra în weekend! Specialiştii avertizează asupra exploziilor solare din următoarele zile Mai mult: Radiaţii violente vor lovi Terra în 18-19 mai! Specialiştii avertizează asupra exploziilor solare din următoarele zile


Nici nu s-a sfârşit primăvara, că deja ne năpădesc probleme specifice verii - nivelul de radiaţii solare creşte de la o zi la alta, iar autorităţile sunt în alertă din cauza fenomenului de secetă. În plus, specialiştii ne avertizează că vom avea parte de mai multe explozii solare deosebit de puternice.

Mult mai devreme decât anul trecut, canicula pune stăpânire peste România încă de săptămâna aceasta. De mâine, mercurul termometrelor va fi într-o continuă creştere, duminică ajungând chiar şi la 33 de grade Celsius, deşi suntem abia la jumătatea lunii mai. Din acest motiv, meteorologii au emis avertizări pentru următoarele zile şi în privinţa radiaţiilor solare ultraviolete, care vor fi mult mai intense decât în mod normal.
De asemenea, prognoza meteorologică pe următoarele luni anunţă o vară mult mai călduroasă decât cea de anul trecut. Ce se întâmplă? Încă din 2010 cotidianul Libertatea a anunţat că anii 2013 şi 2014 vor fi vârful unui ciclu solar care încalcă tot ce ştiau astrofizicienii despre astrul zilei.
Până acum, la fiecare 11 ani Soarele îşi accentua uşor activitatea, după care revenea la normal. Iată însă că aceste date au început să se schimbe brusc.
“După 200 de ani de observaţii astronomice, în care ciclurile solare de 11 ani se derulau cu mici abateri între extremele anului minim şi ale celui maxim, în acest moment fenomene necunoscute au dat peste cap mecanismele de ceasornic ale previziunilor activităţii solare. Perioada de maxim solar este mai lungă şi mai violentă. Concret, ne aşteptăm ca de acum până în septembrie să asistăm la erupţii solare ieşite din comun, care vor produce fenomene meteorologice extreme a căror durată, frecvenţă şi intensitate vor depăşi valorile obişnuite. Vom avea perioade secetoase, cu temperaturi de 50 de grade Celsius, intercalate cu ploi deosebit de violente, care vor provoca inundaţii”, ne-a declarat general dr. Emil Străinu (foto), expert în ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.

Folosiţi creme de protecţie

“E bine ca oamenii să poarte haine deschise la culoare, care resping razele Soarelui, să nu iasă din casă fără ochelari de protecţie şi fără pălărie, dar mai ales să folosească pe toate suprafeţele de piele expusă creme de protecţie cu factor UV cât mai mare.
Cel mai bine pentru copii e să rămână în casă în zilele cu nivel mare de radiaţii solare”, ne-a spus Laurenţiu Luca (foto), directorul Clinicii Puls.

Seceta ne ia mâncarea de la gură

Daniel Constantin (foto), ministrul agriculturii, a făcut zilele trecute declaraţii îngrijorătoare.
Demnitarul a anunţat oficial că anul acesta, în lunile iulie-august, ne vom confrunta cu secetă.
De asemenea, el a tras un semnal de alarmă către fermieri, pentru că în această situaţie cele mai afectate culturi sunt cele de porumb şi de floarea-soarelui.
Este posibil ca fenomenele de deşertificare, aşa cum sunt cele de la Dăbuleni, Dolj, să se extindă în tot sudul României

. Caracterul variabil al radiaţiei solare 
 Se observă că la ora 12, când intensitatea radiaţiei solare este maximă, valoarea acesteia 
depăşeşte 800W/m2, ceea ce reprezintă o valoare foarte ridicată, chiar şi faţă de media din timpul verii, 
în timp ce pe durata nopţii, valoarea intensităţii radiaţiei solare este evident nulă. Dimineaţa şi după-
masa, intensitatea radiaţiei solare, variază rapid între 0 şi valoarea maximă, respectiv între valoarea 
maximă şi 0. Pentru curba de variaţie a intensităţii radiaţiei solare reprezentate în figura 1, valoarea 
medie a intensităţii radiaţiei solare, pe durata zilei, este uşor superioară valorii de 500W/m2
. În zilele anului, caracterizate prin radiaţie solară mai puţin intensă  de exemplu primăvara sau toamna, valorile maxime şi medii ale intensităţii radiaţiei solare, chiar şi în cele mai însorite zile din aceste perioade, pot să scadă mult sub valorile prezentate anterior. 


 6 reguli pe care trebuie să le respecţi ca să nu te arzi la soare

În ciuda avertismentelor referitoare la nivelul ridicat al radiaţiilor solare, parcă tot mai multe persoane decid să nu le ia în serios şi să petreacă întreaga zi pe plajă, fără protecţie. Ai mare grijă şi ia măcar câteva măsuri de protecţie în calcul!

Nu este recomandat să stai la soare între orele 11:00-16:00 şi nici să nu te gândeşti că dacă recurgi la cremele cu protecţie solară, pielea ta nu va fi afectată.

1. Stai la soare cu măsură!

Respectă sfaturile dermatologilor şi evită să stai la soare între orele 10-16 când soarele este foarte periculos pentru pielea ta.

2. Evită arsurile solare, expunându-te progresiv la soare!

Dacă ai pielea deschisă la culoare este bine să te expui treptat şi câte puţin la soare, altfel rişti să te alegi cu arsuri solare.

3. Foloseşte creme cu factor de protecţie cât mai ridicat!

Foloseşte cremele cu protecţie solară de fiecare dată când te expui la soare, iar dacă petreci mai multe ore pe plajă se recomandă reaplicarea unui nou strat de cremă. Aplică loţiunea cu protecţie solară cu 30 de minute înainte de a ieşi la soare şi reaplică un nou strat la fiecare 2 ore.

4. Norii nu opresc ultravioletele!

Nu te baza pe cerul înnorat pentru că radiaţiile ultraviolete vor ajunge tot în pielea ta dacă stai fără măsură la soare, mai ales în intervalul orar periculos.

5. Poţi să faci arsură solară chiar dacă stai în apă!

Razele ultraviolete sunt reflectate de apa mării şi pielea ta va avea de suferit. Dimineaţa şi seara este numai bine să petreci mai multe ore în apa mării.

6. Bronzul nu înseamnă sănătate curată!

Bronzul nu este sănătate curată, ci o reacţie de apărare a organismului împotriva radiaţiilor ultraviolete. Dacă îţi faci griji pentru sintetizarea vitaminei D în organism, trebuie să ştii că doar 5 minute de expunere la soare asigură organismului necesarul de vitamina D, după cum susţin medicii dermatologi. 
 


joi, 16 mai 2013

Când şi cum s-au hotărât ruşii să anexeze Basarabia. Trei documente


Pe 16 mai 1812 Rusia a anexat Basarabia prin semnarea Păcii de la Bucureşti cu Imperiul Otoman. Dar cum le-a venit ruşilor ideea să anexeze Basarabia? Principatele române au fost răvăşite în tot secolul al XVIII lea de zeci de războaie purtate între imperiile vecine. Teritoriile românilor deveniseră un fel de teren pentru înfruntarea dintre armatele turcilor, austriecilor şi ruşilor, însă singura anexare teritorială a fost cea a Bucovinei din 1775, luată de austrieci.
Se pare că ruşii au ajuns la ideea anexării Principatelor române (sau cel puţin a unei părţi din acestea) cu câţiva ani mai înainte de anexarea propriu-zisă. Pe 14 iunie 1807 Napoleon îl înfrângea la Friedland pe ţarul rus Alexandru I. În paralel, mai la sud, armatele ruse ocupaseră Moldova şi Valahia la sfârşitul anului 1806 (când generalul Michelson emitea o proclamaţie în numele ţarului prin care promitea respectarea drepturilor acestor principate, mai multe detalii aici).
Împăratul Napoleon şi Ţarul Alexandru îşi împart Europa la Tilsit
Împăratul Napoleon şi Ţarul Alexandru îşi împart Europa la Tilsit
La 7 iulie 1807 împăratul Napoleon şi ţarul Alexandru semnau tratatul de la Tilsit în care se prevedea clar la articolul 22 retragerea trupelor ruse din Principatele române:
Trupele ruse se vor retrage din provinciile Valahiei şi Moldovei, însă aceste provincii nu vor putea fi ocupate de trupele Sultanului până la ratificarea viitorului tratat de pace definitiv între Rusia şi Poarta otomană.
La 10 iulie 1807 ţarul Alexandru îi trimitea generalului Michelson (comandantul trupelor ruse din Principatele române) ordinul de retragere dincolo de Nistru. Generalul nu s-a grăbit foarte tare să se retragă şi oricum, diplomaţia rusă stabilise două principii pentru negocierile cu francezii: primul – nici un fel de cedare din teritoriile Rusiei; al doilea – schimburile teritoriale trebuiau făcute pe socoteala altor ţări. În privinţa evacuării militare a Principatelor române diplomaţii ruşi urmăreau ca Napoleon să nu se poată amesteca în negocierile lor cu turcii (vezi primul document de mai jos).
Răsturnarea de situaţie a venit pe 19 august 1807 când ministrul de externe rus, baronul Budberg, i-a recomandat ţarului Alexandru să nu îşi retragă trupele din Principatele române (vezi al doilea document de mai jos, sugestia iniţială a venit din partea generalului Michelson). Motivaţia acestei încălcări a Tratatului de la Tilsit vechi de nici o lună era una militară: retrăgându-se dincolo de Nistru ruşii ar fi pierdut o poziţie strategică faţă de turci (demarcaţia pe Dunăre fiind mai interesantă decât demarcaţia pe Nistru). Ţarul a fost de acord cu propunerea ministrului său şi a doua zi, pe 20 august 1807, pleca de la Sankt Petersburg către Bucureşti ordinul către generalul Michelson prin care i se transmitea acestuia să nu se retragă din Principatele române şi îi erau făcute o serie de sugestii pentru motivarea diplomatică a acestei acţiuni.
Andrey Iakovlevici von Budberg, ministrul de Externe al Rusiei 1806-1807
Andrey Iakovlevici von Budberg, ministrul de Externe al Rusiei 1806-1807
Acesta a fost momentul în care ruşii s-au hotărât să nu se mai retragă din teritoriile românilor. Au urmat ani de negocieri între ruşi şi otomani, între ruşi şi francezi, au fost propuse multe proiecte de împărţire a Europei şi a lumii în cadrul cărora românii erau o simplă monedă de schimb. Până în 1812 ruşii şi francezii au discutat de zeci de ori despre teritoriile românilor, existând inclusiv varianta anexării în bloc a Valahiei şi Moldovei la Imperiul Ţarist. Până la urmă a fost anexată doar Basarabia în 1812 – însă momentul în care ruşii s-au hotărât să nu mai plece de pe teritoriile românilor a fost 19 august 1807, ziua în care baronul Budberg i-a recomandat ţarului să încalce Tratatul de la Tilsit şi să nu îşi mai retragă trupele din Valahia şi Moldova.
Ivan Ivanovici Michelson, generalul rus care a avut ideea să nu se mai retragă din Principatele române (sursa foto istoria.md)
Ivan Ivanovici Michelson, generalul rus care a avut ideea să nu se mai retragă din Principatele române (sursa foto istoria.md)

DOCUMENTE

1. Fragment din memoriul rus intitulat: «Câteva idei care şi-ar putea găsi locul în instrucţiunile negociatorului rus ce va fi însărcinat să trateze încheierea păcii. Puncte de discutat între plenipotenţiarii rus şi francez.» iunie 1807. Diplomaţia rusă se pregătea pentru negocierile de pace şi îşi stabilea principalele linii de acţiune. Deşi armata rusă fusese înfrântă pe câmpul de luptă, se căutau mijloace pentru a fi păstrată stăpânirea asupra Principatelor române Valahia şi Moldova. Redactat imediat după o înfrângere militară majoră, memoriul de mai jos stabileşte în anexa sa un principiu al reciprocităţii pentru evacuarea Principatelor române.
(Dimitrie A. Sturdza, C. Colescu-Vartic, „Acte şi documente relative la istoria renascerei României”, Bucureşti, 1900, p. 562-567).
Integritatea Imperiului Rus propriuzis. După intenţiile pe care inamicul le-a manifestat din momentul primelor propuneri de armistiţiu care i-au fost făcute, nu părea că cineva vrea să conteste acest punct capital. Deci, nu va mai trebui menţionat, doar dacă se simte că Rusia este departe de a se afla într-o situaţie de a face sacrificiul unei părţi oarecare din teritoriul său. [...]
[…] 3) Evacuarea Moldovei şi Valahiei. Fără îndoială, va fi de dorit ca făcând pacea cu Franţa noi să ne putem păstra posibilitatea de a trata de comun acord cu Poarta. Însă cum nu ne putem face iluzii de a putea evita intervenţia lui Bonaparte în acest aranjament, trebuie să încercăm, promiţând evacuarea celor două principate, obţinerea obligaţiei ca până la pacea definitivă între Rusia şi Franţa, Moldova şi Valahia vor rămâne în deplina stăpânire a drepturilor şi privilegiilor ce le-au fost acordate începând cu tratatul de la Kainargi. […]
2. Referatul baronului Andrei Budberg, ministrul de Externe al Imperiului Rus către Împăratul Alexandru I, din 19 August 1807. Petersburg, prin care se cere renunţarea la evacuarea Principatelor române. Acesta este primul document care indică faptul că Imperiul Ţarist nu avea în realitate nici cea mai mică intenţie să respecte prevederile Tratatului de la Tilsit. Ambiguităţile din înţelegerea realizată între cei doi împăraţi urmau să fie folosite de abilii diplomaţi ruşi pentru a negocia păstrarea Valahiei şi Moldovei sub stăpânirea ţaristă.
(Dimitrie A. Sturdza, C. Colescu-Vartic, „Acte şi documente relative la istoria renascerei României”, Bucureşti, 1900, p. 594-595).
Prezentându-vă rapoartele generalului Michelson şi cel al consilierului personal Laşkarev referitoare la deschiderea negocierilor între acesta şi plenipotenţiarul turc cred că am datoria să prezint Majestăţii Voastre Imperiale opinia mea despre importanţa care există pentru noi ca armatele noastre, în parte cel puţin, să rămână în Principate până la pacea definitivă şi să nu se retragă în josul Nistrului. Deşi a fost stipulat, într-un articol al tratatului nostru de pace cu Franţa, că după semnarea actului de armistiţiu între armata turcă şi a noastră cele două oştiri să se retragă peste Dunăre şi Nistru pentru toată perioada cât vor dura negocierile până la pacea definitivă, de acest articol profită numai Poarta şi este în dezavantajul nostru. Din moment ce armatele noastre vor fi în josul Nistrului ce ar putea să împiedice turcii să facă incursiuni în Valahia, traversând Dunărea şi să devasteze ţinuturile de acolo? În caz că nu se încheie pacea definitivă, trei sau patru zile le vor fi suficiente pentru turci să traverseze Dunărea şi să ocupe nu numai cetăţile din partea stângă a acestui fluviu, unde se găsesc acum trupele noastre, însă de asemenea şi alte localităţi şi locuri fortificate care se află acum în mâinile noastre, înainte ca armatele din josul Nistrului să poată întreprinde cele mai minime măsuri pentru a se opune. Am pregătit în baza acestei opinii o depeşă pentru generalul Michelson pe care o supun aici aprecierii Majestăţii Voastre Imperiale.
3. Scrisoarea baronului Andrei Budberg, ministrul de Externe al Imperiului Rus către generalul Michelson, din 20 august 1807, Petersburg, prin care i se aduc la cunoştinţă comandantului trupelor ruse din Principatele române condiţiile şi metodele prin care trebuie menţinută prezenţa militară rusă în Valahia şi Moldova.
(Dimitrie A. Sturdza, C. Colescu-Vartic, „Acte şi documente relative la istoria renascerei României”, Bucureşti, 1900 p. 597-599).
Au fost primite la timp toate rapoartele Excelenţei Voastre către Majestatea Sa Împăratul, la fel ca şi celelalte pe care mi le-aţi adresat personal cu diferite ocazii. Ultimul, din data de 5 a acestei luni, au ajuns ieri printr-un curier special. Am văzut conţinutul său şi Împăratul a binevoit să-mi ordone să vă comunic, domnule, voinţa sa supremă, pe care am onoarea să v-o prezint.
Majestatea Sa Imperială este complet de acord cu observaţiile conţinute în rapoartele Dumneavoastră precedente referitoare la dificultăţile care pot urma retragerii armatelor noastre în josul Nistrului în cazul în care pacea definitivă cu Poarta nu va fi încheiată. Primele instrucţiuni privind armistiţiul, date de Excelenţa Voastră în acest sens printr-un rescript imperial din 28 iunie s-au bazat pe un articol al tratatului nostru de pace cu Franţa; însă incovenientul suprem al acestei măsuri constă incontestabil în distanţele disproporţional inegale la care se află cele două armate după retragere faţă de poziţiile pe care le ocupă acum. Turcii vor putea trece Dunărea din primul moment şi să ocupe poziţii mai avantajoase şi totodată majoritatea cetăţilor unde se află armatele noastre acum, înainte ca acestea să treacă Nistrul din nou. Ţelul principal al armistiţiului trebuie să fie încetarea completă a ostilităţilor şi începerea imediată a negocierilor pentru pacea definitivă. Cele două puncte, semnate deja de către plenipotenţiari şi pe care ni le-aţi comunicat, conţin tot ce trebuie în acest sens. Ar fi mult de dorit ca actul însăşi să prevadă aceste stipulări şi Împăratul să vă încredinţeze într-o manieră specială grija eforturilor dumneavoastră perseverente. Trebuie doar extins mai mult primul punct pentru a-i cuprinde şi pe sârbi în armistiţiu sau să se introducă un articol special în acest sens; cât despre retragerea celor două armate, este de dorit, din motivele enunţate mai sus, să fie trecută complet sub tăcere: ca armatele turceşti să rămână acolo unde se găsesc în momentul armistiţiului, cu condiţia ca noi să ne păstrăm poziţiile ocupate, chiar şi dacă trebuie să reducem numărul trupelor care se găsesc acum acolo.
În cazul în care (ceea ce va fi extrem de regretabil) au stipulat deja retragerea armatelor sau că a fost imposibil de a aduce modificări, este esenţial pentru noi ca voi să încercaţi să tărăgănaţi, sub diferite pretexte favorabile, lucrurile în ceea ce ţine de retragerea completă a armatelor noaste. Articolele al douăsprezecelea şi al cincisprezecelea al proiectului turc nu pot figura în actul de armistiţiu, căci ele trebuie să formeze temeiul negocierii tratatului definitiv de pace; însă dacă, în schimbul bunăvoinţei noastre referitor la unele articole, noi putem obţine articolul care ne este necesar, referitor la menţinerea unei părţi mai mici a trupelor noastre în principate, pot obţine imediat restituirea insulei Tenedos şi chemarea în porturi a forţelor noastre maritime de la Marea Neagră din locurile unde sunt plecate. […]
În sfârşit, trebuie să adaug, de asemenea, că dispoziţia cu care am fost de acord şi care stipulează, că în cazul în care nu se încheie pacea, ostilităţile să nu înceapă înaintea primăverii, nu este nicidecum în acord cu interesele noastre. Turcii ţin la ea, pentru că ei nu pot primi întăririle din Asia înainte de primăvară, în timp ce noi în toate anotimpurile putem să mobilizăm armatele noastre într-un număr superior de trupe. Din aceste considerente, este de o necesitate mare pentru noi ca acest articol să fie modificat şi să se stipuleze în locul său că în caz de redeschidere a ostilităţilor cele două părţi vor fi absolvite de a da un avertisment cu treizeci de zile înainte. Majestatea Sa Imperială recunoaşte în întregime eforturile perseverente ale Excelenţei Voastre în această problemă.
Sursa george-damian

miercuri, 15 mai 2013

16 antibiotice fatale pentru stres


1. Trezeste-te (mai) de dimineata!
 

 
De aproape 3 ani am descoperit secretul succesului. Este simplu si la indemana oricui. Trezeste-te la ora 5AM. Aceasta singura schimbare are potentialul sa iti creasca rezulatele pe care le obtii de 2x, 5x sau chiar 10x. In timpul in care ceilalti dorm… tu construiesti si iti iei avant. E ca si cum ai beneficia de un avantaj competitiv incorect :)

Dimineata este momentul in care te faci pe tine puternic in interior ca mai apoi sa fii puternic atunci cand iesi pe usa in societate. Si ca un studiu personal efectuat in ultimii ani pe clientii mei de coaching: cei care isi aloca cel putin 1 ora pentru sine dimineata primul lucru, mi-au spus fara exceptie ca si-a redus cu 90% nivelul de stres resimtit peste zi. Pe tine ce te impiedica (cu adevarat!) sa iti incepi ziua cu tine?

2. Mananca mai multe legume verzi
 

 
Acestea contin o cantitate importanta de magneziu. Magneziul este un oligoelement indispensabil in functionarea organismului si un adevarat remediu natural impotriva oboselii si a stresului. Reechilibreaza sistemul nervos si se comporta ca si cum ar fi un adevarat “carburant” pentru acesta, mentinand echilibrul neuro-muscular si intervenind in majoritatea proceselor biochimice ale organismului.
 
Este un micronutrient esential pentru combaterea stresului si pentru mentinerea nivelului de energie la un nivel ridicat. Daca vrei sa iti asiguri necesarul zilnic de magneziu cea mai sigura cale este sa iei cate 2 buline de Magne B6 de 3 ori pe zi.

3. Ia Vitamina B12 si Omega 3 
 

 
Vitamina B12 reprezinta o adevarata binecuvantare pentru persoanele care experimenteaza stres cronic in viata lor. Acest micronutrient ajută la prevenirea anemiei, imbunatateste rata metabolica, protejează nervii si ajuta neurotransmitatorii folositi pentru memorie si invatare. Un deficit de vitamina B12 poate provoca depresie, oboseala, dureri de cap, toane si nervozitate.

O singura bulina de Vitamina B12 pe zi te poate ajuta sa previi toate consecintele neplacute mentionate mai sus.

Cel mai probabil ca stii deja ca acizii grasi esentiali, in special Omega 3, te ajuta sa iti scazi nivelul colesterolului “rau” si sa previi afectiunile cardiovasculare. Pana la urma, nu degeaba eschimosii au un risc cu 50% mai mic de a face infarct desi ei consuma zilnic mai multe grasimi decat consuma un om obisnuit… intr-o saptamana!

Ceea ce nu stiai probabil este ca Omega 3 regleaza si secretia de cortizol si adrenalina – adica aceiasi hormoni care sunt secretati in momentul in care in viata ta apare un factor stresor. Cu alte cuvinte, Omega 3 te ajuta sa tii sub control reactia pe care organismul tau o are in fata stresului cronic sau acut.

Si pentru ca tu sa te poti bucura de toate aceste beneficii, tot ce ai de facut este sa iei 2 capsule de Omega 3 pe zi – una dimineata si una seara.

4. Scrie in jurnal!


In acesta iti poti scrie gandurile pe care le ai, ideile care iti vin in timpul zilei dar si emotiile pe care le simti fata de o anumita situatie din viata ta. Scrisul in jurnal are un avantaj extraordinar pentru ca dupa ce termini de scris, poti sa analizezi situatia respectiva cu mult mai multa detasare emotionala si poti sa gasesti solutii mult mai bune pentru problema cu care te confrunti.

Noi oamenii avem un mod paradoxal de a face lucrurile. Pe de o parte vrem sa simtim emotia, pentru ca asta ne face sa fim vii… si pe alta parte vrem sa fim si obiectivi in legatura cu ceea ce traim. Practic vrem sa fim 2 persoane in acelasi timp.

Si atunci e mult mai simplu sa iti onorezi emotiile (si nu sa le suprimi) si sa le pui pe hartie, iar dupa aceea poti deveni obiectiv in legatura cu acea situatie si poti adopta o perspectiva obiectiva necontaminata de emotii puternice.

5. Fa-i pe cei din jurul tau fericiti!


Cand ii ajuti pe cei din jur, intr-un mod indirect, te ajuti si pe tine intrucat activitatile de contributie declanseaza productia de serotonina – unul dintre hormonii fericirii. Asadar, nu ezita sa le acorzi ajutor persoanelor care te inconjoara, in masura in care iti permite orarul. Ai grija insa sa nu te lasi coplesit de nevoia de contributie si sa ajungi sa iti neglijezi propriile nevoi.

Cum poti sa ii ajuti pe cei din jurul tau? Foarte simplu si ieftin:
- inveseleste-le ziua celorlalti…invata 2 bancuri pe zi si spune-le celor de la birou
- felicita-i macar 1 data pe zi pentru o calitate pe care o valorizezi la ei
- multumeste-le de fiecare data cand primesti ceva de la ei, chiar daca era jobul lor direct.
- incurajeaza-i atunci cand se simt blocati. Arata-le ca esti increzator in capacitatea lor de a rezolva situatia, etc…

6. Gaseste-ti un hobby!


Hobby-ul este evadarea ta creativa de la lucrurile cotidiene unde de obicei redevii copil si iti dai voie sa faci lucruri doar pentru tine si placerea ta. Testeaza ce functioneaza cel mai bine pentru tine si, asigura-te, in acelasi timp ca obiceiurile practicate sunt ecologice atat pentru tine cat si pentru cei dragi tie.

Exemple de hobby-uri pot include: cititul de literatura, plimbari in aer liber sau la munte, ciclism intr-un club local, dansul, tras cu arcul, origami, pictura si multe, multe altele…

7. Spune NU mai des!


Cuvantul NU reprezinta unul dintre primele cuvinte pe care le invatam in copilarie. Cu toate acestea insa, odata ce devenim adulti, se pare ca acesta dispare din vocabularul nostru si este inlocuit de “Nu vreau sa ii dezamagesc pe ceilalti.”, “Nu vreau ca cei din jur sa se supere pe mine.”, “Nu pot sa refuz pentru ca este vorba despre… (o persoana sau o activitate importanta pentru tine)”.

Adu-ti aminte ca acest cuvant – NU – inca mai exista in vocabularul tau si nu ar trebui sa iti fie teama sa il folosesti ca sa iti menajezi timpul si energia. Am dezvoltat chiar si un concept pe care l-am denumit “Refuzul productiv”… pentru ca de cele mai multe ori faptul ca refuzi sa faci un lucru, iti permite sa faci alt lucru chiar mai important.

8. Practica recunostinta!


Din experienta mea, recunostinta reprezinta unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a dialogului interior negativ care iti poate cauza stres cronic. Asadar, te invit sa iti tii un Jurnal al Recunostintei pentru cel putin 30 de zile.

In fiecare dimineata – din aceasta perioada de 30 de zile – scrie in jurnal cel putin 10 motive pentru care esti recunoscator. De asemenea, in timpul zilei poti sa multumesti prin viu grai tuturor celor cu care interactionezi. Iar cand multumesti, nu o fa doar din politete, fa-o din toata inima si iti garantez ca cealalta persoana va simti ce i-ai transmis in mod autentic.

9. Bea ceai verde si Rooibos


In ultimii 2 ani am devenit un bautor fidel de ceai si m-a interesat in mod deosebit acest subiect si din punct de vedere stiintific. Ceaiul verde este cu adevarat o resursa extraordinara de energie si de aceea poti bea linistit intre 2 si 4 cesti pe zi pentru a te pune in cea mai buna stare energetica.

Un alt ceai foarte bun este Rooibos, care este si preferatul meu. De curand am citit un studiu legat de consumul de ceai Rooibos care a evidentiat calitatiile acestuia in reducerea stresului cronic si in diminuarea nivelului de cortizol din organism. Deci, te incurajez sa iti faci un obicei sa iei ceaiul de la ora 5 (si AM si PM)

10. Evadeaza de acasa 2 zile pe luna


Cel putin o data sau de doua ori pe luna ofera-ti un Time-Out in care sa schimbi mediul – mai precis, in care sa pleci de acasa pentru cel putin 2-3 zile… fara laptop si fara materiale pentru care ai de lucrat pentru serviciu. Acest timp petrecut departe de casa, departe de locul de munca si departe de factorii de stres te va ajuta sa iti reincarci bateriile.

Studii facute pe antreprenori si manageri de succes au aratat ca acest timp nu numai ca nu este timp irosit, dar este un timp extraordinar de pretios. Stii si tu ca cele mai bune idei vin cand esti la dus, cand alergi prin parc sau cand lucrezi prin gradina. Mintea se relaxeaza, iese de sub constrangerile stresante si poate fi cu adevarat creativa. Ofera-ti acest cadou cat mai des ca sa te eliberezi de stres dar si sa gasesti solutii mult mai bune la problemele care te preocupa.

11. Mergi la o sedinta de masaj “deep tissue” o data pe saptamana


Daca cineva mi-ar fi spus acum mai bine de 3 ani ca un masaj saptamanal ar putea avea un asa efect benefic asupra starii de sanatate si diminuarii stresului nu l-as fi crezut. Bineinteles ca sunt mai multe tipuri de masaj pentru nevoi diferite, insa eu pot sa iti spun despre tipurile de masaj pe care le-am incercat cu succes in ultimii ani.

Cel mai frecvent masaj pe care il fac este asa numit “deep tissue” adica “tesut profund” si se face cu coatele si antebratele. Intr-adevar, este un pic dureros in primele sedinte, dar apoi este aur curat pentru ca iti detensioneaza muschii si te ajuta si cu circulatia limfei care are rolul de a elimina toxinele din corp. Mai rar practic reflexoterapie, masaj de relaxare suedez si un masaj special pentru curatarea limfei.

Un lucru pe care poate nu il stiai este ca noi “stocam” emotiile in corp, si mai ales in muschi si organe. Stresul il putem resimti fie ca o presiune pe umeri care ne incordeaza deltoizii, fie ca un pumn in stomac, fie ca o durere de cap, fie ca alte tipuri de durere. Masajul are si rolul de a ajuta corpul sa elibereze aceste emotii stocate care provoaca un stres subtil si abia perceptibil.

12. Ia o pauza de 3 minute pentru o respiratie – Ho’oponopono (7-7-7) x10


Aceasta relaxare prin respiratie a fost descrisa in cartea lui Joe Vitale – Zero Limite. In esenta, aceasta tehnica de respiratie presupune sa inspiri timp de 7 secunde, sa tii aerul in tine timp de 7 secunde si apoi sa expiri timp de 7 secunde. Repeta aceste tranzitii de 10x si vei vedea cum instalezi un calm placut in tot corpul.

13. Fa 3 miscari de stretching timp de 3 minute odata la 2 ore


Ai putea spune, “simplu!”… si eu o sa adaug ca asa este… e usor sa faci dar la fel de usor este sa nu faci. Acest tip de exercitii functioneaza cel mai bine daca iti pui o alarma pe telefon la doua ore si faci un contract cu tine ca atunci cand suna telefonul, sa te opresti din orice faci, sa te ridici de pe scaun si aloci cele 3 minute.

Care sunt cele 3 miscari?
 
1. Roteste capul: barbia in piept – urechea stanga pe umarul stang – capul pe spate – urechea dreapta pe umarul drept – si apoi revenire barbia in piept. Schimba apoi sensul de la dreapta spre stanga. 3 repetari intr-un sens si 3 repetari in celalat sens. Ca sa nu ametesti, tine ochii deschisi.
 
2. Ridica mainile in sus deasupra capului si arcuieste-te in stanga si dreapta ca un copac batut de vant. Miscarea se face doar din bazin stanga-dreapta. 5 arcuiri spre stanga, 5 arcuiri spre dreapta.
 
3. Fa o genuflexiune completa urmata de aplecare in fata in care atingi cu varfurile degetelor solul, in timp ce stai cu genunchii intinsi. 5 repetari sunt suficiente pentru a te dezmorti.

Fa aceste exercitii cat mai relaxat, nu extenua si ai grija sa nu fortezi ca sa nu iti dai motive sa te autosabotezi si sa nu mai faci a doua zi…

14. Inchide-ti buclele deschise


M-a ajutat foarte mult sa inteleg in urma cu cativa ani legatura dintre nivelul de stres resimtit si activitatile incepute si neterminate. Foarte simplu spus, nivelul de stres al unei persoane este direct proportional cu aceste bucle deschise si neinchise.

Metafora mea favorita pentru aceasta situatie este cea a unui acrobat care jongleaza cu mai multe mingi in acelasi timp, insa nu este constient de toate mingile aruncate in aer si se poate astepta in orice moment ca una sau mai multe dintre mingi sa cada si sa produca pagube semnificative.

Foloseste aceste intrebari ca sa inventariezi buclele deschise si sa gasesti modalitati de a le inchide:
 
1. Care lucruri sunt incepute si neterminate?
2. In ce stadiu de finalizare sunt pe o scala de la 0 la 99%?
3. Cat timp estimez ca e necesar sa aduc acea activitate la 100%?
4. Cine va finaliza aceasta activitate?
 
a) eu – planific si execut
b) prieten, coleg, membru familie, alt furnizor – deleg sau platesc sa finalizeze
c) decid sa nu finalizez si imi asum consecintele
d) decid ca nu pot continua din lipsa de resurse sau informatii si stabilesc data la care voi re-vizita aceasta bucla

15. Ofera-te voluntar pentru o cauza in care crezi


Cred foarte mult ca viata e mult mai saraca in lipsa unor proiecte care sa contribuie la bunastarea comunitatii din care faci parte. Eu sunt pasionat de educatie si de aceea lucrez cu 3 ONG-uri diferite pentru a creste nivelul de educatie in randul tinerilor intre 14 si 25 de ani.

De ce fac asta? Pentru ca ma incarca de energie, imi golesc mintea de preocuparile mele cotidiene si in plus, imi da sentimentul acela placut ca ceea ce fac contribuie la o cauza mai mare decat persoana mea si ramane dupa mine ceva semnificativ. In plus vad zambetele largi si ochii sclipitori ai celor cu care am interactionat si ne-am “atins” reciproc. In cazul tau poate fi vorba despre ingrijirea batranilor, ecologie, drepturile copiilor, cauze umanitare sau orice altceva.

Da-mi voie sa iti spun un secret: stii care este principala cauza a crizei varstei mijlocii la barbati? Este tiparul in care s-au blocat, adica vreau mai mult pentru mine – mai multi bani, masini, vacante, etc… si pentru ca isi dau seama ca acestea nu mai umplu acel gol cauta sa achizitioneze si mai multe.

Insa solutia nu este din exterior in interior (adica sa acumulez mai mult), ci este din interior spre exterior… adica este de forma… cum pot sa contribui mai mult la bunastarea altei persoane? In timp mi-am dezvoltat o convingere de urmatorul tip: “ceea ce poti face pentru tine e finit, ceea ce poti face pentru ceilalti e infinit!”

16. Devino mentor pentru un adolescent – altul decat copilul tau


Acest lucru mai putin practicat la noi, are totusi radacini adanci atat in Vest cat si in Orient. Cineva spunea cam asa: “invata din greselile altora, pentru ca nu vei avea timp sa le faci tu singur pe toate”.
Si atunci, gaseste un tanar care poate invata din greselile tale ca sa nu mai fie nevoie sa le faca si el.

Asta nu inseamna sa ii spui cum sa isi traiasca viata, insa poti sa ii pui intrebari prin care sa isi verifice presupunerile… adica acele lucruri pe care le considera adevarate si pe care se bazeaza pentru a reusi.

Cateva intrebari de acest tip pot fi:
- Ce vei face daca nu vei reusi de prima data? De cate ori vei mai incerca?
- Cat timp si energie vei da proiectului inainte sa astepti sa vezi rezultate?
- Daca proiectul va avea succes, ce vei face in continuare, etc…

Acestea sunt doar cateva dintre solutiile la care poti apela atunci cand stresul incepe sa preia controlul in viata ta.

Ideal este sa practici cat mai multe dintre aceste activitati chiar si de mai multe ori pe zi. Vestea buna (evidenta)… este ca poti sa practici oricare dintre aceste activitati si atunci cand nu esti stresat si vei obtine un efect benefic care iti va creste nivelul de energie pe care il ai.
 

19 lucruri pe care sa NU LE FACI NICIODATA daca vrei o viata fara stres


La fel de importanta ca lista de actiuni pe care le poti face pentru a diminua stresul, este lista actiunilor pe care e necesar sa le eviti pentru a nu face loc “ucigasului tacut” in viata ta:

1. Evita sa ai mai mult de 3 prioritati zilnice


Sau altfel spus, evita sa te imprastii in prea multe activitati sau sa ai prea multe bucle deschise si neinchise. E foarte stresant sa ai 5 prioritati si sa fii facut pana la finalul zilei prioritatile 3, 4 si 5 si sa amani pentru a doua zi exact cele mai importante 2.

2. Evita sa promiti lucruri de care nu esti sigur


Acesta este probabil unul dintre cei mai mari stresori. Te stresezi instantaneu atunci cand ai de livrat rezultate asupra carora nu ai control direct. Fa-ti un bine si delimiteaza ceea ce poti face (si pana cand) de ceea ce este utopic.

3. Evita sa stai pe scaun mai mult de 50 de minute


Corpul isi cere drepturile si nu iti faci nici un bine daca il ignori. Fara energia de la corp, mintea incetineste si iti scade randamentul. De aceea da-ti refresh la maximum 50 de minute ca sa te mentii la un nivel de top atat mental cat si fizic.

4. Evita sa astepti pana cand se umple paharul.


De ce? Sunt toate sansele sa se verse in cel mai neasteptat moment si cu cele mai mari pagube posibile. Si ma refer aici la iesiri necontrolate fie fata de sefi, clienti sau familie. In oricare situatie, pagubele sunt considerabile. Alternativa este sa observi presiunea cum creste si sa o eliberezi treptat la fel cum desfaci dopul de la o sticla de apa minerala, putin cate putin ca sa eviti sa se verse apa pe masa.

5. Evita sa iti iei laptopul acasa.


Este cel mai simplu mod prin care te eliberezi de “tentatia” de a mai trimite un mail, a citi un raport sau a viziona o prezentare de produse. Faptul ca iti duci de lucru acasa poate induce stres prin faptul ca cei dragi se asteapta sa devina prioritari dupa ce ai ajuns acasa. In schimb, daca tu acorzi mai multa atentie emailurilor sau rapoartelor vor riposta in moduri care iti vor creste nivelul de stres.

6. Evita sa te sacrifici pentru “binele” altora


Sacrificiul isi are locul doar pe campul de lupta… ori in vremuri de pace, e bine sa stii ca sacrificiul si contributia nu sunt sinonime. A contribui inseamna in primul rand sa te asiguri ca iti este atat de bine tie incat ai de unde sa dai si altora. Si aici ma refer la bani, energie, cunoastere, etc. Atunci cand te sacrifici si nu iti oferi ce ai nevoie, iti diminuezi stima de sine si in mod implicit iti creste stresul.

7. Evita sa asculti pesimistii


Acestia au rolul de a se asigura ca “ti-au spus” ca se va intampla un lucru… cu alte cuvinte ei iti vor binele dar se uita doar la ceea ce ar putea merge rau. Iar mesajul de fapt este: “nu o sa iasa bine, mai bine nu te apuca deloc”. Evident ca aici exista propria lor proiectie asupra a ceea ce este posibil sau nu. Mai corect ar spune “Eu nu pot sa fac lucrul asta, cred ca nici tu nu poti”. Si atunci de ce ai asculta pe unii care nu au nici cea mai vaga idee despre tine si aspiratiile tale?

8. Tine TV inchis intre orele 17 si 20


Iti sunt cunoscute stirile de la ora 5? Senzationalul dramatic care ne scoate din amorteala zilnica. Ne putem spune “uite ca sunt altii si mai nenorociti decat mine, ar trebui sa ma simt bine totusi…”.
 
Chiar vrei sa te incarci cu toate probleme tarii si ale lumii, in legatura cu care oricum nu poti face nimic? Eu ii spun la situatia asta “stres gratis” adica nici nu e al tau si nici nu poti face ceva in legatura cu el. Mai bine te abonezi la un site de stiri si iti poti alege ce stiri citesti, fara sa fii prizonierul unor stiri care te afecteaza inutil.

9. Evita sa barfesti persoane care nu sunt de fata


Stii ce am aflat la un moment dat in viata? Ca cine barfeste o persoana care nu e de fata, te va vorbi “de bine” si pe tine cand nu esti tu acolo. Iar asta mie imi spune foarte multe despre ce relatie pot avea cu acea persoana. De atunci mi-am facut o regula sa nu vorbesc despre oameni care nu sunt de fata, si chiar mai mult, daca nu pot spune ceva de bine despre cineva, mai bine sa nu spun nimic.

10. Evita sa mai folosesti “trebuie”


Desi este un cuvant cu care crestem mari, “trebuie” este in esenta un cuvant foarte nociv care induce stres masiv din urmatorul motiv: “trebuie” este o comanda exterioara noua care presupune sa ne subordonam vointa si sa actionam in consecinta. Ca sa observi diferenta, inlocuieste “trebuie” cu “aleg”. Vei putea observa ca “aleg” vine din interiorul tau si este asumat, fata de “trebuie” care este impus.

11. Evita sa iti pui lucrurile importante seara


Ultimele ore din zi sunt cele mai potrivite pentru activitati relaxante care sa te pregateasca pentru un somn linistit. Energia naturala a corpului este descrescatoare, de incetinire a activitatilor si nu de accelerare. Evident ca poti accelera dar asta vine la pachet cu o stare de stres pentru ca energia e la un nivel scazut si ceea ce ii ceri mintii si corpului e in contradictie cu modul natural de a fi.

12. Evita sa te supraestimezi


De obicei acest lucru se intampla in acele situatii in care facem un proiect pentru prima data. Increderea castigata in proiectele trecute ne creaza o stare in care ne supraevaluam. Asta se traduce in timpi estimati mai scurti, resurse necesare mai putine, cheltuieli mai reduse. Insa, cand se instaleaza realitatea dupa cateva zile de la inceputul proiectului, deja devine evidenta supraestimarea initiala. Acela e momentul in care se declanseaza stresul in toata splendoarea lui.

13. Evita sa cumperi in rate sau pe datorie


In esenta, ceea ce spun e sa eviti sa cheltui bani pe care nu ii ai. Cu totii avem rate si cheltuieli de platit. Generatiile care au acum la 50 si 60 de ani au invatat chibzuinta si isi dramuiesc cat pot de bine banii pe care ii castiga. Insa generatiile tinere de 20 si 30 de ani au crescut cu “credit doar cu buletinul” si “cumperi acum, platesti la anul”.
 
In plus, au aparut si cardurile de credit care te incurajeaza sa cheltui bani pe care inca nu i-ai castigat. Si uite asa, viata pe datorie poate deveni extrem de stresanta pentru ca luna de luna e o cursa contracronometru sa iti platesti datoriile ca sa nu ai puncte negre la biroul de credit.

14. Evita sa dai sfaturi celor care nu le urmeaza… sau fara sa ti se ceara


Din pacate e sport national ca toata lumea sa isi dea cu parerea despre orice de la fotbal, la politica sau dezvoltare personala. Asa ca fa-ti un bine si scapa de un stres inutil. Daca chiar ai o informatie valoroasa sau o strategie de oferit unei persoane si vezi ca nu practica ceea ce i-ai oferit, detaseaza-te pentru ca nu mai depinde de tine… nu o lua personal!
 
Si mai mult, nu mai oferi sfaturi celor care nu ti le cer pentru ca resimt asta ca pe o agresiune. Aminteste-ti cum te-ai simtit tu ultima data cand ai primit un sfat nesolicitat de la o persoana “bine intentionata”…

15. Evita sa te uiti in oglinda retrovizoare cu regrete


La nivel cognitiv cu totii stim ca trecutul nu este egal cu viitorul. Insa unii prefera sa ramana in trecut pentru ca este mai confortabil si mai putin stresant pentru ca nu mai exista variabile ci doar certitudini. Imi place foarte mult ce spunea Charles Kettering: “Ma intereseaza asa de mult viitorul pentru ca este locul in care imi voi petrece restul vietii mele”.

Simplul fapt de a te uita la trecut cu regrete, te priveaza sa iti traiesti singurul moment cu adevarat relevant, care este prezentul. Devino cea mai buna versiune a ta care poti fi in acest moment cu resursele pe care le ai la dispozitie!

16. Evita sa amani planificarea si plata concediului
 

 
Aud foarte des fraza urmatoare: “Cand voi avea bani, voi pleca in excursie si apoi voi fi fericit…” sau “Cand voi avea timp, voi merge la sala si voi arata mai bine si asta ma va face fericit”.

Complet fals!

Daca vei studia in profunzime domeniul prosperitatii si al abundentei in toate domeniile, vei descoperi ca traseul castigator este A fi – A face – A avea si nu A avea – A face – A fi. Adica ma simt bine, merg in excursie, ma relaxez, imi vin idei, devin mai productiv si castig mai multi bani.
Amanarea la nesfarsit a unei actiuni pana ai acel “ceva” miraculos, nu face decat sa te puna intr-o asteptare permananta care te departeaza tot mai mult de ceea ce iti doresti cu adevarat.

Planifica-ti concediul, plateste-l (ca sa te asiguri ca mergi) si apoi bucura-te la maximum, intoarce-te incarcat si fii chiar mai bun decat ai fost… repeta acest ciclu de cat mai multe ori pe an…

17. Evita sa iti asculti parintii… (doar iubeste-i)


 
Fiecare parinte isi doreste ce e mai bun pentru propriul copil. E normal sa fie asa. Ce nu e normal este sa pretinda ca “stie” la 45 de ani cum sa isi traiasca viata un adolescent de 18 ani… asta dupa ce au trecut 27 de ani de cand a fost la acea varsta, timp in care lumea s-a schimbat dramatic. Acelasi lucru e valabil si cu cei de 30 de ani care au parinti de 60 de ani…

Asa ca, fii ingaduitor cu parintii tai si nu ii judeca pentru rea vointa sau pentru rezistenta la schimbare. Au trait alte vremuri cu alte reguli si incearca acum sa se adapteze cat pot de bine si de repede. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le asculti sfaturile dar sa iti iei propriile decizii si sa ii iubesti neconditionat.

18. Evita sa iti asumi responsabilitatea altora


Am asistat mult prea des la situatii in care persoane “bine intentionate” au acceptat sa ii salveze pe ceilalti de ei insisi si nu i-au lasat sa isi invete lectia necesara din acel impas.

De exemplu fiul depaseste viteza legala si primeste o amenda si i se cere sa isi depuna permisul la politie pentru 3 luni. Tatal ia asupra lui acest incident, plateste amenda si isi depune el permisul si astfel fiul nu invata nimic din aceasta experienta, fiind doar o chestiune de zile pana cand tanarul va recidiva.

In firme acest lucru se manifesta cand un sef acopera slaba performanta a unui angajat care nu isi face treaba corespunzator. Primeste dusul rece de la superiorul direct si se streseaza si frustreaza pentru ca stie ca ar fi putut lua masuri inainte ca acest lucru sa devina atat de serios. Asa ca mare atentie la contextele in care vrei sa “salvezi” pe cineva de la lectia pe care o are de invatat. 
 
19. Evita sa te compari cu perfectiunea 
 

 
De ce este aceasta comparatie stresanta? Pentru ca de fiecare data vei iesi pe minus! Adica iti va induce automat un sentiment de frustrare sau nemultumire fata de propria performanta.
 
In schimb, poti opta pentru a te uita la progres, la pasii pe care ii faci in directia buna. Aceasta perspectiva te va incarca la fiecare pas si te va ajuta sa inaintezi catre obiectivul tau, pe cand prea multa frustrare te va opri din drum la un moment dat.
 
Daca stii ca ai de facut 100 de pasi pana la obiectiv, dupa 3 pasi te poti uita la situatie in doua moduri:
- sunt la -97% din obiectiv
- sunt la +3% din obiectiv
 
Ce te motiveaza mai tare: frustrarea de a fi inca la ani lumina de obiectivul tau sau bucuria ca ai facut deja primii pasi si poti construi mai departe drumul catre obiectivul tau?

Concluzii


In mod evident, stresul a devenit parte integranta din cotidian si ne influenteaza negativ toate ariile vietii noastre.
 
Am vazut ca stresul ne influenteaza:
- starea de sanatate – inca iniante de nastere si pana la batranete
- capacitatea mentala si gandirea logica
- relatiile cu ceilalti si modul in care reactionam la actiunile lor
- perceptia despre propria persoana si nivelul increderii in fortele proprii
- gradul in care simtim ca avem o viata fericita…
 
Te incurajez sa continui sa studiezi si sa practici metode de diminuare si eliberare al stresului ca sa nu ajungi o noua victima a “ucigasului tacut”.
 
Intotdeauna e bine sa stii ca daca nu ai grija de tine, nimeni nu va avea grija de tine in locul tau!
 
Sursa danluca

Stramosii

Stramosii