Translate

joi, 26 iulie 2012

Consiliu al Investitorilor straini


Consiliul Investitorilor Straini isi alegea noua echipa Executiva in luna mai


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a avut în luna mai cea de a 13-a Adunare Generala. Invitatul de onoare la acest eveniment a fost Presedintele României, domnul Traian Basescu, al carui discurs a reprezentat momentul central. În continuare, în cadrul acestui eveniment, companiile FIC si-au ales noii membri ai Consiliului Director format din 15 persoane.

La prima întâlnire a Consiliului Director au fost alesi cei 4 membri ai Comitetului de directie. Noua echipa executiva, având un mandat de un an, este formata din:

PresedinteShachar ShainePresedinte al United Romanian Breweries - Tuborg Romania
Vice PresedinteMariana GheorgheCEO Petrom
Vice PresedinteGilbert WoodCEO Hall, Dickler
TrezorierSerban ToaderSenior Partner, KPMG


Consiliului Director îsi propune atât o crestere a implicarii cât si a succesului acesteia ca organizatie de lobby. De asemenea, se urmareste cresterea impactului documentelor sale de pozitie si recomandarilor prezentate Guvernului.

În acest sens, de curând FIC a publicat editia din 2009 a Cartii Albe -"Mentinerea cresterii", care ofera o imagine de ansamblu a climatului investitional din România si recomandari specifice pentru îmbunatatirea mediului de afaceri.

Cartea Alba este rezultatul muncii depuse de grupurile de lucru FIC. Directori generali ai companiilor membre FIC se întâlnesc în cadrul grupurilor de lucru pentru a discuta probleme importante ale mediului de afaceri din România. Având la baza experienta lor internationala, care adesea include participarea pe alte piete în curs de dezvoltare, ei fac recomandari de îmbunatatire a mediului de afaceri.

Cartea Alba din 2009 reitereaza recomandarile FIC cu privire la diverse domenii de interes, cum ar fi: regimul fiscal, flexibilitatea pietei muncii, protectia mediului, sistemul juridic, guvernanta corporatista, sectorul energetic, agricultura, finantarea europeana si legislatia de încurajare a investitiilor.

La forumul Institutului ASPEN care a avut loc în aceasta primavara, recomandarile specifice facute de FIC cu privire la masurile anti-criza s-au discutat cu Primul-ministru Emil Boc si ministrii relevanti din Cabinet.

Documentul de pozitie FIC în legatura cu masurile anti-criza recomanda urmatoarele obiective principale: a) reducerea deficitului bugetar; b) limitarea deficitului de cont curent; si c) consolidarea si mentinerea stabilitatii mediului economic si juridic.

Fiecare obiectiv a fost sustinut prin masuri concrete care ar trebui luate în considerare atunci când Guvernul îsi adopta strategiile economice. FIC a recomandat Guvernului un plan coerent si credibil pentru a sprijini activitatea economica interna, în strânsa colaborare cu Banca Centrala si institutiile financiare internationale. FIC propune un set de actiuni pentru îmbunatatirea credibilitatii financiare a României.

Principala metoda a FIC de abordare a problemelor este prin intermediul grupurilor de lucru care includ participanti voluntari din cadrul companiilor membre. Mai mult de 150 de profesionisti din 80 de companii multinationale au contribuit la documentele de pozitie elaborate de grupurile de lucru. Acest demers se bazeaza pe experienta profesionala a participantilor în grupurile de lucru si se materializeaza în formularea recomandarilor.

Fiecare grup de lucru este condus de unul sau doi membri care raporteaza Consiliului Director despre activitatile de lobby desfasurate de fiecare grup de lucru în parte.

În prezent functioneaza urmatoarele grupuri de lucru:

1. Fiscalitate, condus de Serban Toader (KPMG) si Stephan Maria Weber (Ursus Breweries); 2. Flexibilitatea pietei muncii, condus de Veronica Savanciuc (Lowe & Partners) si Kurt Strohmayer (JW Marriott); 3. Mediu, condus de Markus Wirth (Holcim) si Constantin Hariton (Saint-Gobain); 4. Guvernanta corporatista, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler) si Claudia Pendred (EBRD); 5. Sistemul juridic, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler); 6. Agricultura, condus de Jean Valvis (Valvis Holding); 7. Energie, condus de Mariana Gheorghe (Petrom); 8. Infrastructura, condus de Markus Wirth (Holcim).

Grupurile de lucru sunt implicate activ în discutii cu partea executiva a guvernului si, în unele cazuri, cu comisiile parlamentare. Membrii grupurilor de lucru FIC se întâlnesc în mod regulat cu înalti oficiali guvernamentali pentru a discuta propunerile de îmbunatatire a mediului economic.

Domnul Shaine, noul Presedinte a multumit echipei executive precedente pentru contributia remarcabila adusa FIC în timpul mandatului lor si a declarat ca este o mare onoare pentru el sa preia aceasta pozitie.

Principalele teme propuse de domnul Shaine pentru activitatile viitoare ale FIC sunt: (1) discutarea imediata a masurilor care trebuie luate pentru a depasi criza economica; (2) consolidarea si cresterea numarului membrilor FIC, cooptând marii investitori straini din România; (3) pledarea pentru o legislatie specifica în vederea cresterii flexibilitatii pietei muncii; (4) lobby pe lânga factorii de decizie din România pentru implementarea masurilor în vederea atragerii de noi investitii atât în domenii noi, cât si în cele deja existente; (5) stabilirea de linii de comunicare cu UE si autoritatile locale, în special cu privire la îmbunatatirea perceptiei asupra economiei românesti.

În viitor, FIC va continua sa joace un rol important în difuzarea expertizei la nivel global si a celor mai bune practici UE, informatii pe care managerii firmelor membre FIC le-au acumulat din experienta lor anterioara la nivel international.

Din perspectiva FIC, existenta unui sistem juridic previzibil, transparent si eficient, pe baza statului de drept, precum si aplicarea uniforma a legilor existente sunt esentiale pentru cresterea investitiilor straine directe în România, care pot îmbunatati mediul de afaceri si pot duce la o crestere economica durabila în România. 
Sursa fic

America conduce lumea


Ştim că economia americană este cea mai dezvoltată la nivel mondial, şi că alte economii puternice sunt cea japoneză, germană, chineză sau franceză, însă care este ordinea lor în topul celor mai mari economii ale lumii? Aflaţi în continuare care este ierarhia celor mai mari 10 economii naţionale şi ce anume din structura Produsului Intern Brut le deetrmină să ocupe respectivele poziţii.
În graficul de mai jos este redată ierarhia primelor 10 economii ale lumii. Dupa cum se poate observa, prima economie este cea americană, urmată la o distanţă considerabilă de economia chineză şi de economia japoneză. De remarcat este faptul că economia chineză a depăşit-o pe cea japoneză, China având un ritm de creştere accelerat în ultimii ani, fapt care a alimentat îngrijorările privind supraîncălzirea sa. Următoarele 2 poziţii  sunt ocupate de economii europene, Germania şi Franţa. Urmează în ordine, Brazilia, Marea Britanie, Italia, Rusia şi Canada. Clasamentul este făcut pe baza valorilor PIB raportate de FMI la nivelul anului 2011.
În ceea ce priveşte structura PIB-ului pe sectoare (agricultură, industrie, servicii), cele mai puternice economii de pe Glob se remarcă printr-o pondere semnificativă a sectorului terţiar (servicii). Singura excepţie o constituie China, pentru care ponderea cea mai mare în PIB o are sectorul industriilor urmat, la mică distanţă de sectorul serviciilor.
Pentru România, structura pe sectoare a PIB-ului reflectă stadiul de economie în dezvoltare, cu o pondere de aproape 30% a sectorului secundar (industrie) şi o pondere de aproape 7.5% a sectorului agricol. Iată un grafic comparativ:
Rămâne de urmărit dacă în urma măsurilor de austeriitate, Italia îşi va păstra poziţia a opta în clasamentul celor mai mari economii şi cum va evolua structura sectorială a acestor economii.
Sursa despreinvestitii

luni, 23 iulie 2012

O idiotenie.


Sa nu ai apa pentru irigatii in localitatile de pe langa Olt mi se pare o idiotenie.
Daca Ceausescu vroia sa irige orice teren arabil si facea sisteme de irigatii megalitice, astazi nu se face nici macar o minima incercare de irigatii.
Astazi in localitatile de pe linga Slatina si de pe Olt nu exista astfel de instalatii functionale desi o lege economica simpla ar spune ca este la mintea cocosului sa irigi macar localitatile riverane apelor curgatoare costurile fiind relativ mici.
Ar putea participa la costuri primaria sau firmele care ar putea prelua o parte din productie.
Cred ca si in evul mediu s-ar fi putut face niste canale de irigatii
Bine inteles azi cu motoare si tevi este mult mai simplu
In Slatina avem  firme producatoare de tevi si firme care comercializeaza tevi
Este o rusine ca seceta distruge productia de porumb a celor care au investit in el.
Se face de la o vreme tam tam cu nevoia de lucru pe suprafete mari.
Pai daca nu putem sa irigam in apropierea oltului pe suprafete cu mai multi proprietari cum vom iriga suprafete de sute de hectare cu proprietar unic.
In SUA cum s-a irigat acum pe seceta?!!!
Ca plang ca a fost inventata seceta anul asta!!!!
Eu nu stiu cum poti sa fi primar si consilier local intr-o localitate de pe malul oltului si sa privesti neputincios cum recolta se usuca pe camp.
Terenul din imagine este strabatut de o teava de irigatii prin care insa nu trece apa  desi ca pozitie este situat cam la 2 km de Olt.

joi, 19 iulie 2012

O alta moneda.


O alta moneda
O moneda noua ar fi utila pentru ca omenirea sa iasa din jocul manipularii.
Am citit de curand ce valoros este aurul.
Aurul a fost folosit ca mijloc de manipulare, datorita stralucirii lui si datorita capacitatii sale de prelucrare. Regii si conducatorii maselor needucate se bazau pe efectul pe care il avea aurul asupra supusilor lor. Manipularea aurului lua mintile oamenilor, cum se intampla acum cu manipularea televiziunilor. Tot despre un efect vizual este vorba.
In fond aurul nu are valoare. In afara de efectul estetic si de cateva utilizari in domeniul tehnologiei aurul nu are valoare reala pentru oameni.
Pentru oameni cu adevarat valoros este aerul, apa, pamintul, hrana, caldura (energie), munca cu masura (timp).
Aceste elemente ar trebui sa se gaseasca intr-o moneda.
Degeaba ai aur daca nu ai unul din elementele de mai sus.
Paradoxul este ca bancherii folosind referinta la aur, fac referinta la ceea ce numai ei au.
Cu aur ei ajung insa sa puna mana pe elementele de valoare pe care le-am specificat mai sus.Cine are aur este liber sa mearga peste tot pamintul si cumpara pamint, are apa, hrana si acces la energie, fara ca sa faca efort. Aceasta este culmea manipularii. Convertirea lucrurilor cu adevarat vitale pentru om in ceva fara valoare cum este aurul.
Refuzul de a ne raporta la aur ar fi un pas important spre o alta lume, o lume bazata cu adevarat pe ceea ce este valoros.
Deci o alta moneda ar fi un pas nou spre o lume noua. Aceasta este o idee care incearca mai demult sa se defineasca, sa capete substanta.
Credeti ca ar fi posibila o moneda care sa nu se raporteze la aur?!!!!

miercuri, 18 iulie 2012

Iohannis: "Este imposibil ca, într–o ţară, toată lumea să facă 12 clase şi să ia şi Bacalaureatul"

Primarul Sibiului spune că este greşit sistemul de învăţământ românesc, că ar trebui create posibilităţi pentru cei care vor şi pot să facă şcoală, să o facă, iar pentru ceilalţi ar trebui repus la punct sistemul de şcoli profesionale şi de ucenici, acum aproape inexistent. "Trebuie creată o filieră alternativă axată pe practică pentru a avea, într–un final, meseriaşi şi nu copii cu diplomă, care nu este bună nici măcar de pus pe perete", este de părere Klaus Iohannis.

Rezultatele de la Baca­laureat, examen pe care mulţi dintre elevi l-au picat nu este nicio noutate şi este rezultatul mai multor pro­bleme din sistemul educaţio­nal românesc, este de părere primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a comentat sistemul de învăţământ în conferinţa de presă.
"Este destul de greu să realizezi un învăţământ general obligatoriu de 12 ani cu diplomă de Bacalaureat. Au fost aproape total neglijate filierele practice, au fost desfiinţate şcolile de ucenici, au fost desfiinţate aproape complet, ca şi concept, şcolile profesionale, şi nu        s-a realizat ceea ce noi (n.r. Forumul Democrat al Germanilor din România) am solicitat de multă vreme - practica în producţie, aşa numitul sistem de pregătire dual. Este imposibil ca într-o ţară toată lumea să facă 12 clase şi să ia şi Bacalaureatul. Nu aşa este construit omul şi nu aşa trebuie construit un sistem de învăţământ", a spus Iohannis.
Primarul este de părere că apar două probleme foarte grave. În primul rând, tinerii care termină şcoala şi nu iau Bac-ul pierd foarte multe şanse. "Practic au pierdut atâţia ani în şcoală, nu au învăţat suficient pentru a trece Bac-ul şi nu au şanse bune într-o meserie. Sunt sute de mii de tineri cărora li se ia şansa la o viaţă profesională decentă. Cam jumătate din fiecare generaţie", a spus Klaus Iohannis.

Bani aruncaţi pe geam

În al doilea rând, pentru şcolarizarea acestor tineri se alocă resurse imense, şcoli, dascăli, logistică şi aşa mai departe, resurse care sunt aruncate pe geam, fiindcă dacă nu-şi ating scopul, adică tinerii nu sunt suficient de bine pregătiţi, nu iau Baca­laureatul, înseamnă că aceste resurse au fost pur şi simplu irosite, a explicat primarul Sibiului.
El este de părere că întregul sistem trebuie regândit, nu trebuie luate doar anumite măsuri, ci este nevoie de un sistem adaptat zilelor noastre şi pieţei de muncă.
"Trebuie reînfiinţate obliga­toriu şcolile de ucenici, sau profesionale, sau amândouă. Trebuie creată o filieră alternativă axată pe practică pentru a avea într-un final meseriaşi şi nu copii cu diplomă, care nu este bună nici măcar de pus pe perete, în aşa fel încât cei care pot să urmeze şi sunt capabili să urmeze o filieră teoretică să poată să o facă, să-şi ia Bac-ul, să meargă la Universitate, iar cei care nu pot, sau nu vor, să aibă şansa reală să înveţe o meserie şi din ea să trăiască", a mai spus Iohannis.
El a vorbit şi despre faptul că în România s-a ajuns de la o extremă la alta. A dat exemplul concret al Liceului Brukenthal, de profil teoretic, dar la care, pe vremea când era el elev, se făcea practică la uzina mecanică, după care s-a ajuns în cealaltă extremă în care toată lumea a vrut să îşi ia Bacalaureatul şi să meargă la facultate.
"Ceea ce este bine ca şi gândire, dar trebuie corelat cu posibilităţile fiecăruia şi cu nevoile societăţii. La ce ne ajută sute de mii de tineri care nu au niciun fel de pregătire şi care ajung, după 12 ani de şcoală, să fie muncitori necalificaţi sau zilieri?", a conchis Iohannis.
Înainte de a câştiga prima dată alegerile pentru Primăria Sibiu, în anul 2000, Klaus Iohannis a fost profesor de fizică la mai multe şcoli din Sibiu, între care şi Colegiul Brukenthal, apoi inspector şcolar general adjunct şi inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Sibiu. Sursa Tribuna

Stramosii

Stramosii