Translate

miercuri, 30 martie 2011

Explicatia indiferentei



De curand am primit o referinta catre o informatie care explica intr-un fel decalajul existent intre nevoia de pensie si numarul celor care chiar fac ceva pentru a avea o pensie reala, alta decat pensia de stat. Tinand cont de beneficiile clare care sunt oferite de aceste fonduri ; cont la vedere fata de stat unde practic nu ai un cont, maturizare la varsta pe care o alegi singur fata de stat unde varsta este impusa, asigurare de viata, fondul revenind familiei in caz de deces, fata de stat unde fondul va fi consumat de altii, pentru mine pare incredibil ca cineva mai are ceva de comentat, si nu adera instantaneu la fond.
Pentru mine beneficiile sunt clare. Dar in piata intervin zvonerii, si ofertele neserioase cum ar fi pensii facute de sindicate, pensii separate cu beneficii iluzorii pentru categorii sociale privelegiate.

Este absolut necesar ca informatiile despre un subiect sa le luam de la sursa. Pentru ca in jurul sursei respective sunt multe interese. Banii de pensii fac oamenii sa fie liberi, sa faca investitii proprii, sa se acomodeze la varsta 3-a.Un fond de pensii poate ajuta copilul sa inceapa o afacere fara credit, sa cumpere o casa.
In jurul acestor idealuri sunt insa idealurile de dominatie ale unor indivizi corupti.
Sa luam exemplu sindicatele.
Oamenii au nevoie de oameni independenti care sa le reprezinte interesele. Si ce vedem. Lideri corupti care au preluat idealul in favoarea lor.
Eu insumi am fost la un moment dat lider de sindicat si in jurul meu s-a creat o mare de minciuna si zvonuri care m-a determinat sa renunt si sa plec, pentru ca cei din jur nu vedeau atacul interesului meschin in desfasurare, cu toate ca atacatorii erau cunoscuti dar se aflau pe pozitii de conducere.
In timp ce eu am plecat in piata libera ca consultant de asigurari, cei ramasi la vechiul loc de munca primesc fonduri si sunt sefi peste 1000 de oameni care lucreza in conditii grele cu salarii de mizerie.
Dar acolo exista un continuu de indiferenta si renuntare. De ce?
Iata ce ne spune informatia primita.

Psihologie
Oamenii pot fi foarte uşor influenţaţi pentru a rămâne indiferenţi
Acasă ● Accente

Oamenii pot fi foarte uşor influenţaţi pentru a rămâne indiferenţi

Prezentarea repetată a unor informaţii contradictorii produce indiferenţă. Acest mecanism este frecvent utilizat în politică, dar şi mass-media.

Dacă lansezi o informaţie, apoi contrariul ei şi ulterior se continuă în acealaşi mod, persoanele nu mai ştiu ce să creadă şi singurul mod de a se proteja în faţa acestei incertitudini va fi să renunţe să mai aibă vreo opinie.
Spre exemplu despre pensiile private s-a marjat foarte mult pe ideea ca la sfarsit poti lua mai putini bani decat ai pus,intr-un ritm aproape hipnotizator.Cred ca si dumneavoastra cand cititi aceasta fraza vi se pare ca sunt anulate toate beneficiile care au fost descrise mai sus.Atat de mult a fost legata ideea de profitabilitate de aceste fonduri incat aproape ca nu poti sa discuti in altfel de termeni.


Neajutorarea învăţată este o teorie care a apărut în psihologie pe la începutul anilor '70. Seligman a realizat mai multe experimente pe câini, aceştia fiind învăţaţi să primească mâncare de fiecare dată când accesau un dispozitiv sau şocuri electrice când apăsau pe un alt dispozitiv.

Ulterior, Seligman a corelat aleatoriu mâncarea şi şocurile electrice în funcţie de dispozitivul accesat. Deşi apăsau dispozitivul corect primeau şocuri şi nu mâncare şi invers, apoi regula iniţială a fost din nou respectată, însă prea târziu pentru că animalele deveniseră şovăitoare între timp, nemaiştiind care dispozitiv trebuie apăsat pentru a primi mâncare.

Stimulii contradictorii i-au dezorientat complet şi după un timp s-au retras total într-un colţ, devenind apatici.Daca un consultant de pensii private are o discutie cu un client si ii expune beneficiile, alti 100 de indivizi din mass media si viata reala aflati mai mult sau mai putin in organizatii secrete, pedaleaza intr-un ritm demn de o cauza mai buna pe ideea neprofitabilitatii banilor investiti.

Daca unii dintre caini au început să aibă probleme digestive, iar atunci când mâncarea era chiar în faţa lor, nemaifiind necesar niciun efort ca s-o obţină, câinii nici nu s-au mai apropiat de ea. Asa cum spuneam dacă lansezi o informaţie, apoi contrariul ei şi ulterior se continuă în acealaşi mod, persoanele nu mai ştiu ce să creadă şi singurul mod de a se proteja în faţa acestei incertitudini va fi să renunţe să mai aibă vreo opinie. asa unii din cei cu care vreau sa vorbesc, fiinte rationale fiind, refuza dialogul pe subiectul pensie privata datorita abundentei de informatii contradictorii pe acest subiect.

Aerul curat si Ionii negativi, prietenii nostri.

Transformat in otrava pentru bietii locuitori ai oraselor, aerul curat a devenit o raritate care trebuie cautata departe, pe dealuri si munti. Un efort plin de folos pentru sanatate

In diminetile senine si clare de vara, daca privim de la distanta aglomeratiile urbane, observam o ceata gri-galbuie care inconjoara pe o raza de kilometri sau zeci de kilometri cladirile, strazile, parcurile. Aceasta ceata murdara este aerul pe care zi de zi noi il respiram: un cocteil de gaze de esapament, praf, emanatii industriale, amestecate cu un pic de oxigen, atat cat sa ne tina in viata. Practic, toti cei care traim in mediul urban (si nu numai) ne otravim lent cu acest aer mort, poluat, ceea ce atrage dupa sine probleme de sanatate majore. Cel mai puternic resimtim aceasta otrava invizibila in zilele fierbinti de vara, cand aerul devine irespirabil. Dar efectele sale nocive pe termen lung sunt mult mai grave decat simpla stare de disconfort pe care o simtim in zilele caniculare. Aerul otravit pe care il respiram este la originea bronsitelor, a rinitelor si a sinuzitelor cronice, a alergiilor, a anumitor forme de cancer si chiar a unor tulburari nervoase. Tot din cauza acestui aer, somnul este prea putin odihnitor, ne simtim nervosi sau vlaguiti, avem dureri de cap ori resimtim stari de confuzie mentala, ameteala. In schimb, o cura de aer curat ne reda in cateva zile pofta de viata, ne invioreaza, ne face mai tonici si mai optimisti. Sub sintagma de „aer curat” se ascunde, insa, o multitudine de tipuri de aer, fiecare cu efectele sale terapeutice.


sursa: Formula As

Aerul bogat in oxigen

Il gasim in padurile intinse de brad, de stejar, de salcam sau de fag, mai ales in luna august, cand frunzisul este matur, iar activitatea acestor imense generatoare de oxigen care sunt copacii este la maximum. Cel mai puternic este oxigenat aerul in padure dupa-amiaza, intre orele 14 si 19, atunci fiind recomandate plimbarile in pas vioi, jogging-ul sau exercitiile fizice. Aerul bogat in oxigen creste semnificativ forta fizica, intensifica activitatea cerebrala, mareste capacitatea naturala de aparare a organismului. O cura de 12 zile cu aer de padure puternic oxigenat ajuta la vindecarea unor boli cronice, cum ar fi: infectiile respiratorii, cefaleea, migrena, indigestia, atonia gastro-intestinala, epistaxisul, anemia, fiind un excelent adjuvant chiar contra afectiunilor tumorale, benigne sau maligne. De asemenea, aerul bogat in oxigen intareste imunitatea si ne face mai rezistenti la infectii (indiferent de localizare), elimina starile de depresie si de astenie, facand mintea limpede si clara.

Aerul bogat in bioxid de carbon

Seara, arborii padurii isi inceteaza fotosinteza si, incepand cu ora 22, devin mari consumatori de oxigen, emanand in atmosfera, in schimb, bioxid de carbon. Efectele acestui fapt asupra organismului uman sunt foarte interesante: plamanii tind sa se dilate mai mult, pentru a prelua oxigenul necesar, respiratia devine mai ampla si mai regulata, facandu-se o gimnastica respiratorie spontana. O plimbare sau niste exercitii de respiratie profunda, facute in acest aer ceva mai sarac in oxigen, vor fi un excelent mijloc de reeducare a ei, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi respiram rapid si superficial. Apoi, un continut ceva mai ridicat de bioxid de carbon in aer va determina aparitia unei stari de relaxare, de somnolenta chiar, extrem de agreabila pentru cei care sufera de insomnie sau care nu au un somn suficient de odihnitor. Aerul noptii in padure este, asadar, un excelent sedativ si un calmant psihic bland, util persoanelor surmenate, expuse unui nivel ridicat de stres psihic, care sufera de nevroze usoare, care se confrunta frecvent cu stari de iritare ori furie.

Aerul rarefiat

Il gasim pe platourile si pe crestele unor masive muntoase, cum ar fi cele din Bucegi, Ceahlau, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului etc. Si este un puternic stimulent al organismului. Acest aer de inaltime mareste ritmul cardiac si respirator, creste presiunea arteriala, intensifica metabolismul. Este un excelent remediu pentru persoanele hipotensive, care sufera de astenie psihica sau fizica, precum si pentru cele sedentare, cu conditia sa nu sufere de hipertensiune sau de afectiuni cardiace cronice. De asemenea, aerul rarefiat de pe platourile montane este un excelent remediu pentru slabit, deoarece accelereaza metabolismul si are un usor efect de scadere a apetitului. Sunt demne de mentionat si efectele sale benefice in tratamentul anemiei.

Ionii negativi
(vitaminele aerului)

Aerul puternic ionizat negativ il gasim in zona superioara a versantilor muntilor acoperiti de paduri, in preajma cascadelor si a cataractelor formate pe raurile si pe paraiele de munte. Ce sunt ionii negativi? Sunt molecule de oxigen din aer, care au capatat sarcina electrica negativa. La producerea lor pe cale naturala contribuie mai multi factori: radiatiile ultraviolete (foarte puternice in zona de munte), ploaia si caderile de apa, fotosinteza, vanturile reci care strabat cetinile padurilor de rasinoase. Viata acestor ioni este foarte scurta, de numai un minut, si au fost supranumiti vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a mentalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.Contribuind la usurarea trecerii oxigenului din aer în sânge, prin membrana alveolelor pulmonare, ionii negativi contribuie la prelungirea vietii. Rolul lor este de-a dreptul capital în bolile respiratorii (pentru ca influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace), ca si în tulburarile endocrine de tot felul sau în cele de metabolism. Ionii negativi exercita si certe actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitând somnul si relaxarea si contribuind pe aceasta cale la revigorarea fizica si psihica a organismului. De asemenea, prin stimularea producerii de serotonina, ajuta la instaurarea bunei dispozitii. Pe crestele inalte de munte, mai ales acolo unde sunt paduri de brad, langa cascadele si cataractele facute de paraiele de munte, concentratia de ioni negativi creste pana la 4000/centimetru cub, in timp ce in Piata Universitatii din Bucuresti, concentratia lor este de numai 100/centimetru cub (de 40 de ori mai mica!). In prezenta ionilor negativi, tindem sa fim bine dispusi, mai atenti, mai vigilenti, cu o creativitate mentala intensa. Din contra, in prezenta ionilor pozitivi (a caror concentratie este ridicata in zonele de campie fara vegetatie si in depresiunile montane), scade puterea de concentrare, apar dureri de cap, indispozitie, somnolenta, tulburari nervoase diverse. Expunerea pielii la aerul ionizat negativ constituie un tratament extrem de eficient contra eczemelor infectioase, contra psoriazisului, pentru vindecarea rapida a arsurilor si diferitelor plagi. Inspirat zilnic vreme de 1-2 ore, in cure de minimum o saptamana, aerul ionizat negativ are un efect considerabil contra migrenelor, hipotiroidiei, tulburarilor de circulatie periferica, pentru recuperarea dupa accidente si traumatisme, pentru tratarea depresiei, asteniei.

marți, 29 martie 2011


Energia viitorului
Daniel George Nocera cercetator la MIT ( Massachusetts Institute of Technology) este o figura de care auzim tot mai des in stirile despre energia alternativa ,impreuna cu Mircea Dinca un studend absolvent roman ,membru al MIT Chemistry Department au descoperit un material care poate functiona eficient ca electrod de oxigen in electroliza apei.
Acestia au reusit sa extraga curent electric din apa, printr-un proces asemanator fotosintezei dar mult ,mai eficient.Ei au reusit sa produca o "frunza artificiala"care foloseste cobalt si fosfat pentru a diviza moleculele de apa folosind puterea solara.
Despartirea apei in oxigen si hidrogen ar putea dezvolta surse independente de energie alternativa.Atunci cand acestea sunt recombinate genereaza o energie electrica cu o eficienta mult mai mare decat a celulelor solare
Acest procedeu odata cu finalizarea proiectului ar putea genera energie electrica necesara consumului unei case cu doar un litru si jumatate de apa.Un calcul destul de simplu a dus la concluzia ca pentru energia necesara consumului pe intreg globul este necesara doar de o piscina de apa.

Scene de lupta si pensii

Scenele de lupta ale sindicatelor din Londra pareau a fi scene de lupta vazute cu putin timp inainte in Egipt
Tot lupte de strada au putut fi vazute si in Grecia
In numite locuri lumea pare sa devina un loc instabil.
Peste diferite stiri de acest gen am vazut insa si o stire mai linistitoare.
Pe Yahoo un oras isi facea reclama pentru a atrage pensionarii posesori de fonduri de pensii.
In lume exista locatii cu taxe reduse sau fara taxe.
Un exemplu de oferta il putem gasi pe:
:http://www.retirementplacesreport.com/
La noi in Romania nu am auzit inca de localitati organizate special ca oferta pentru pensionari.
De ce ??

marți, 22 martie 2011

Puterea poporului egiptean liber

Puterea poporului egiptean liber

Liviu Crăciun · martie 21, 2011 · 1 Comentariu

Duminică au avut loc primele alegeri libere din istoria Egiptului. Poporul egiptean şi-a exercitat liber puterea la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Amr Moussa, lider al Ligii Arabe, naţionalist secular şi anti-islamist (dar nu mai puţin antiamerican), creditat de sondaje ca favorit în viitoarea cursă prezidenţială a votat NU şi a făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor.

ElBaradei, favoritul presei progresiste şi al Frăţiei Musulmane în timpul manifestaţiilor anti-Mubarak, creditat de sondaje cu 3-4% în viitoarea cursă prezidenţială a făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor. A încercat să voteze NU, dar în faţa secţiei de votare a fost întîmpinat de o parte a poporului însetat de democraţie cu salve de pietre şi papuci.

Copţii, intelectualii şi tinerii liberali, proprietarii de conturi de facebook au făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor. O bună parte a alegătorilor din oraşele mari nu au participat la vot (sună cunoscut?) sau au votat NU.

Rezultatele: rata de participare la vot – 41%, DA – 77.2%

Fraţii Musulmani au avut preşedinţia Comitetului pentru modificarea Constituţiei şi au fost singura mişcare importantă care a susţinut adoptarea amendamentelor (“Dacă votaţi NU sînteţi slugile Americii şi ale lui ElBaradei, dacă votaţi DA sînteţi slujitorii lui Allah” – simplu şi la obiect). Fraţii Musulmani este singura mişcare “social-politică” cu filiale pe întreg cuprinsul (în general rural) al ţării (excluzînd fostul partid prezidenţial al lui Mubarak, acum parţial destructurat).

Conform rezultatelor referendumului, următoarele alegeri libere şi democratice vor avea loc “cît se poate de repede“, astfel încît armata să poata realiza transferul de putere către civili “cît se poate de repede“, iar munca la noua constituţie şi societate libere şi democratice să poată începe “cît se poate de repede“. De către cei care vor cîştiga liber şi democratic, desigur.

luni, 21 martie 2011

Ce stupid:

Ce se intampla in Japonia frizeaza stupiditatea.
Oameni care racesc un reactor cu masina de pompieri.
Bine ca nu il racesc cu galeata.
Chiar nu exista pompe de apa care sa traga apa si sa o arunce peste reactor fara sa se expuna oamenii aceia?

"Este limpede ca este o situatie serioasa. Este mult mai serioasa decat credea oricine in primele zile, cand consideram ca acest gen de problema poate fi limitata la o raza de 20 pana la 30 de kilometri", a spus Peter Cordingley, purtatorul de cuvant al biroului regional din Manila al OMC.

Pe langa contaminarea legumelor, aerului, laptelui si apei, japonezii traiesc in continuare cu spaima ca reactoarele de la Fukushima Daiichi ii vor expune la radiatii grave.

Luni dimineata, in pofida asigurarilor oficialilor, care sustin ca situatia este pe cale de a se stabiliza, la reactorul 3 al centralei s-a inregistrat o noua emisie de fum gri, in urma careia muncitorii au fost evacuati.

In Libia nave de razboi si avioane navalesc sa apere o asa zisa opozitie a lui Gaddafi dar singurii oameni pe care ii vad la televizor sunt Sarkozy si Obama. Nu este nici un lider din asa zisa opozitie, nici-o grupare reprezentativa. Se vorbeste de oameni care pleaca din Libia. Si de la noi din tara au plecat milioane de oameni si nu a aparut nici-un avion sau nava de razboi sa ii apere.

joi, 17 martie 2011

Ce ne arata Cernobil

Profesorul rus Alexei Iablokov, presedintele Centrului rus pentru politici de mediu, sustine ca sarcofagul de beton care acopera reactorul 1 al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil, Ucraina, este plin de crapaturi, anunta presa de la Moscova. Iablokov spune ca apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si provoaca reactii necontrolate.

Sarcofagul de beton a fost trantit peste reactorul 1 al centralei de la Cernobil in mare graba, dupa accidentul de la 26 aprilie 1986. Savantii sovietici sustineau, la vremea respectiva, ca sarcofagul poate rezista 50 de ani, dar ultimele calcule facute de specialisti arata ca invelisul de beton trebuie schimbat cel mult in 2006.

Expertii in domeniul nuclear sustin ca, daca scenariile cele mai negre se adeveresc, centrala nu va exploda ca o bomba, ci va arunca material radioactiv in atmosfera pana la o altitudine de 1,5 kilometri. Cele mai afectate state, in cazul unei catastrofe, ar urma sa fie Ucraina, Rusia si Belarus.

In urma accidentului din 1986, in atmosfera au ajuns intre 3% si 15% din combustibilul din centrala de la Cernobil. „Cine ar putea spune ce se va intampla daca sute de tone de beton se vor prabusi peste ruina reactorului nuclear?", a spus Iablokov. Mesajele alarmiste ale savantului rus sunt confirmate si de oficialii ucraineni care se ocupa de ceea ce a mai ramas din centrala de la Cernobil.

Directorul echipei care se ocupa de ruina nuclearoelectrica, Iulia Marusich, a declarat, la inceputul acestui an, ca sarcofagul de beton este intr-o stare inaintata de deteriorare. „Constructia este instabila si nu respecta nici un standard de siguranta", a declarat Marusich.

Lucrarile de reparare a sarcofagului au inceput anul acesta, dar se desfasoara cu greutate, pentru ca muncitorii nu pot sta decat scurte perioade de timp in apropierea reactorului, pentru a nu se contamina. Multi dintre muncitorii care au acoperit reactorul 1 intre lunile iunie si noiembrie 1986, au murit de cancer la inceputul anilor ‘90.

In Ucraina au murit aproximativ 4.400 de oameni din cauza radiatiilor de la Cernobil. In total, peste 7 milioane de oameni au avut de suferit de pe urma catastrofei atomice.

La conferinta donatorilor, care a inceput joi, la Londra, guvernul ucrainean spera sa obtina 300 de milioane de dolari pentru construirea unui nou sarcofag.

Tarile donatoare au promis sa deblocheze 200 de milioane de dolari pentru izolarea reactorului 1 de la Cernobil, a anuntat Ian Downing, presedintele grupului de securitate nucleara din cadrul G8. Pana acum s-au promis 760 de milioane de dolari din partea a 28 de state decise sa contribuie la inlaturarea pericolului nuclear de la Cernobil.

Cea mai mare contributie a venit din partea grupului statelor puternic industrializate (G8) – 185 de milioane de dolari.

Banca Europeana pentru Reconstrutie si Dezvoltare spera sa incheie, in 2008-2009, construirea unui gigantic arc de metal, destinat sa acopere sarcofagul de beton care a fost construit in graba dupa accidentul de la 26 aprilie 1986.

„Am fost de nenumarate ori la Cernobil si cred ca este foarte important ca acest proiect sa fie finalizat cu succes", a declarat Hans Blix, fost sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, in aprilie 1986.

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut guvernului sa accelereze planul de renovare a sarcofagului si a spus ca spera ca lucrarile de constructie sa inceapa anul viitor, cand se implinesc 20 de ani de la catastrofa.

Pe de alta parte, Ucraina a facut publica intentia de a construi alte 11 reactoare nucleare pana in anul 2030, pentru a-si asigura independenta energetica, au anuntat reprezentanti ai companiei Energoatom de la Kiev. Informatia nu a fost confirmata de cabinetul premierului Iulia Timosenko.

Ultimele reactoare ale centralei de la Cernobil au fost inchise in 2000, iar termenul de exploatare pentru celelalte reactoare expira in 2011.

In Ucraina exista 15 reactoare nucleare, dar aceasta fosta republica sovietica este in continuare dependenta energetic de Moscova.

Deci daca un reactor a afectat 7 milioane de oameni atunci 4 reactoare cati vor afecta?. Belarus cred ca are o densitate a populatiei cu mult sub cea din Japonia si tarile invecinate.

vineri, 11 martie 2011

Cutremur de 8,9 grade in Japonia. Alerta de tsunami in Japonia, Rusia, Filipine si Insulele Mariane - VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produs vineri dimineaţă în Japonia, generând un risc de tsunami de până la şase metri înălţime, au anunţat autorităţile nipone, citate de CNN
Vedeti informatia

marți, 8 martie 2011

Atac asupra fortei de munca

Noul cod al muncii reprezinta un atac clar asupra fortei de munca. Consultantii financiari, fata de angajatii obisnuiti, au avantajul dat de faptul ca lucreaza pe baza de comision fara carte de munca.Cei care au antrenamentul necesar, supravietuiesc intr-un mediu de piata mai mult sau mai putin reglementata. Prin noul cod toti angajatii oriunde s-ar afla ei devin practic niste consultanti. Ei sunt platiti pentru consultanta data in forma bruta, prin efort fizic sau in forma intelectuala, prin efort intelectual. Cei care inteleg acum in ce conditii lucreaza un consultant, poate vor avea un respect mai mare fata de acestia. Piata va absorbi astfel doar acei oameni care corespund profilului cerut de job in cadrul unei organizatii date.Din pacate nimic nu este democratic in acest cod, decat daca democratia ar putea fi vazuta numai prin ochii sefilor. Se vor crea astfel organizatii cu o mare polarizare fata de sefi. Ce zice seful devine sfant.
Oamenii independenti nu vor rezista unui astfel de efort de supunere si vor fugi in no man land , in lumea noua sau lumea dinamica scapata de sub control. Cateva milioane de romani au plecat din tara spre no man land.
Romanii se vor imparti astfel in doua tabere; supusi si nesupusi.
Partidele politice se bat pentru cei supusi. De ceilalti nu intereseaza pe nimeni pentru ca sunt incontrolabili.
Un exemplu clar in acest sens este PNL. Cioroianu spunea de curand ca Crin Antonescu este PNL-ist nu liberal. Si eu care sunt liberal simt ca are dreptate. Cioroianu zicea ca exista viata si in afara PNL, si stim cu totii ca exista.
Ce trebuie sa inteleaga forta de munca. Trebuie sa inteleaga ca a venit momentul in care daca vrea sa isi pastreze independenta, trebuie sa aiba ochii mari deschisi asupra pietii pentru a gasi alternative atunci cand este cazul, adica atunci cand pur si simplu nu mai pot suporta presiunea sefilor care au acum putere maxima asupra lor.
O alta idee ar fi gasirea unor noi organizatii de tip sindical care sa ii ajute. Un lider sindical supus conducerii este cel mai mare rau care i se poate intampla unui angajat in acest moment.

luni, 7 martie 2011

Echilibru economic versus inflatie

Prin echilibrul economic se intelege situatia de stabilitate a ansamblului economic. Echilibrul trebuie inteles in termeni dinamici, in sensul ca economiei ca orice sistem este proprie miscarea, deci echilibrul ar insemna trecrea de la o situatie economica la alta, dar fara modificari bruste care sa perturbe activitatea economica. Echilibrul poate fi impartit in echilibru monetar, echilibrul al pietelor bunurilor de consum, echilibrul fortei de munca, etc.
Daca ne referim la echilibrul monetar, atunci starea de dezechilibru a acestuia capata forma inflatiei.
I. Prin inflatie se intelege cresterea generalizata a tuturor preturilor din economie, situatie manifestata pe perioade medii si lungi de timp.
Initial s-a considerat ca principala cauza a proceselor inflationiste este data de factorii monetari, altfel spus cresterea masei monetare intr-o dinamica superioara cresterii productiei de bunuri si servicii determina si determina o crestere a preturilor. Aceasta constatare se poate demonstra si matematic, pornind de la ecuatia schimburilor formulate la sfarsitul secolului trecut de Irving Fischer:
M x V = P x T
M -; masa monetara in circulatie
V -; viteza de circulatie a monedei
P -; nivelul general al preturilor
T -; tranzactiile (bunurile si serviciile considderate fizic)
In relatia anterioara factorii V si T au tendinta de a ramane stabili pe termen scurt, ei modificandu-se doar la intervalle mari de timp. Ex : T nu poate creste pe termen scurt pentru ca pentru a produce noi bunuri si servicii,sunt necesare noi capacitati de productie.
Viteza de rotatie (V) se modifica la intervalle mari de timp pentru ca comportamentul consumatorilor sufera schimbari atunci cand apar noi produse sau atunci cand se modifica conditiile economice. Rezulta ca singurii factori care se pot modifica pe termen scurt sunt M si P, altfel spus orice crestere a masei monetare se va repercuta aproape automat asupra nivelului general al preturilor.
Cu timpul, teoriile economice au vazut inflatia si prin intermediul altor determinanti, astfel inflatia a fost considerata ca fiind determinata de cererea sau de costuri, iar in ultimii ani s-a perindat tot mai mult ideea ca inflatia este datorata structurii economiei.
Inflatia prin cerere. Se considera ca excesul de cerere peste oferta agregata de bunuri si servicii va determina mobilitatea preturilor in sensul cresterii lor. Cererea poate creste intr-un ritm superior ofertei, atunci cand apar deficite bugetare sau excedente ale balantelor comerciale sau cresteri ale veniturilor peste nivelul productivitatii muncii.
Inflatia prin costuri. Se cunoaste ca preturile de vanzare a produselor au la baza costurile de productie. Daca dintr-un motiv sau altul costurile de productie a majoritatii bunurilor vor creste este evident ca si preturile acestora se vor majora corespunzator, astfel in economie aparand o situatie inflationista datorita costurilor mai mari. Aceasta teorie este utilizata atunci cand cererile de cresteri salariale devin restante pentru autoritati, ele explicand ca acestea (salariile inalte), fiind element de cost, va determina cresteri de preturi si deci inflatie, dar costurile pot sa creasca, de exemplu, si ca urmare a deprecierii monedei nationale, atunci cand se utilizeaza materii prime, energie din import (inflatie importata).
Inflatia structurala. Aceasta considera ca nivelul general al preturilor din economie este dat de structura acestuia. Se cunoaste ca structurile monopoliste sau preturile de oligopol dominate de o singura intreprindere sau de cateva intreprinderi importante, pot sa-si impuna pe piata pe care actioneaza preturile. Aceste cresteri de preturi sunt produse nu neaparat din motive de calitate ci si pentru a ascunde deficiente organizatorice interne sau pentru a-si majora profitul si astfel prin cresterile de preturi care le impun, ele pot determina inflatie (mai ales cand este vorba de bunuri nesubstituibile).
Inflatia se poate vizualiza prin cresterile de pret si deci poate fi masurata prin indicii de pret, asa ca rata inflatiei Ri = Ip -; 100 (Ip -; indicele de pret)
In functie de dimensiunea ratei inflatiei se poate vorbi de :
-inflatie ascunsa (taratoare) - cand nu depaseste 5%
-inflatie rapida cand este 5 -;10 %
-inflatie galopanta 10 -; 100 %
-hiperinflatie peste 100 %
II. Principalele cauze ale fenomenelor inflationiste sunt: a) Cresterea masei monetare. Autoritatea monetara (banca centrala) din diverse motive poate sa aiba drept obiectiv o politica monetara larga. Aceasta va insemna o crestere rapida a monedei in circulatie, care daca nu va fi acoperita de cresterea productiei de bunuri si servicii, ea poate sa determine inflatie. La felse intampla cand sistemul bancar extinde politica de creditare, aceasta pentru ca creditul se cunoaste ca este contrapartida de activ a emisiunii monetare. b) Deficitele bugetare. Bugetele publice redistribuie o parte din PIB. De cele mai multe ori partea redistribuita din PIB ramane in urma chetuielilor pe care le fac bugetele. Altfel spus se creeaza prin aceste deficite o cerere suplimentara de bunuri si servicii care va presa asupra ofertei si in final va determina inflatie. c) Deprecierea cursului de schimb, deficitul balantei comerciale si a celei de plati.
Deprecierea cursului de schimb afecteaza importurile unui stat pentru ca le scumpeste. In cazul in care importurile sunt incluse, pentru produsele nationale devine evident faptul ca importurile mai scumpe vor determina cresteri de preturi si pentru produsele nationale si astfel inflatie.
Deficitele balantei comerciale si de plati contribuie la inflatie pentru ca ele vor determina deprecierea monedei nationale. d) Cresterile de venituri intr-un ritm superior creterii productivitatii muncii. Productia inseamna venit intotdeauna. Deci pentru a creste venitul este necesar sa creasca productia. Atunci cand cresterea veniturilor nu se bazeaza pe cresterea productiei, pentru restabilirea echilibrului trebuie crescute preturile produselor realizate.

vineri, 4 martie 2011

Analiza asupra evenimentelor din Libia

Mi se pare destul de bine facuta aceasta analiza facuta de GABRIELA ANGHEL in
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/gaddafi-contraataca-occidentul-sta-spectator-218500.html

Insurgenţii libieni au respins ieri, pentru a doua zi, atacurile armatei colonelului Gaddafi, care a promis o baie de sânge în cazul intervenţiei occidentalilor. SUA sunt îngrijorate de transformarea Libiei într-o „Somalie uriaşă".

Forţele lui Gaddafi au lansat atacuri terestre şi aeriene asupra unor centre cheie în exportul de petrol din estul Libiei pentru a doua zi consecutiv. Brega, unde se află principalul terminal petrolifer din estul ţării, a fost din nou teatrul contra-ofensivei trupelor lui Gaddafi, susţinute de aviaţie şi artilerie grea. Insurgenţii au primit ajutor din alte localităţi pentru a respinge atacurile, conştienţi că protejarea Brega este vitală. Surse ale opoziţiei au precizat că în cazul în care oamenii lui Gaddafi preiau controlul companiei
petroliere din Brega pot întrerupe curentul electric în Benghazi, „capitala" revoluţiei libiene. 12 persoane au murit, între care nouă opozanţi şi trei combatanţi din trupele pro-Gaddafi: unul avea un act de identitate din Niger, ceilalţi doi africani de culoare, fără acte, fiind clar vorba de mercenari.
Surse ale serviciilor secrete din Niger şi Mali au precizat că în ultimele zile peste 800 de tuaregi au fost recrutaţi de Tripoli pentru a lupta în trupele liderului libian.



Opţiunea militară, mărul discordiei


Comunitatea
internaţională, dornică să sprijine opoziţia libiană caută soluţii pentru oprirea violenţei din Libia dar este conştientă de consecinţele nefaste a unei implicări majore şi are o marjă de manevră limitată. Gaddafi a avertizat că o intervenţie străină ar putea cauza un nou Vietnam , pe de altă parte Washingtonul este preocupat că Libia ar putea intra în haos devenind o „imensă Somalie". Adică o ţară fără lege şi fără guvern în care Al Qaida poate găsi un loc sigur. Nave de război din diverse state occidentale se îndreaptă spre Mediterana pentru a se poziţiona în largul apelor libiene dar opţiunea unei intervenţii militare suscită profunde diviziuni din cauza temerii reacţiilor în lumea arabă şi a complexităţii operaţiunii.
Ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a precizat că Alianţa nu prevede o intervenţie în Libia dar se pregăteşte pentru orice eventualitate. Turcia a avertizat că „Nato nu are ce face acolo" iar Rusia a acuzat că „evenimentele dau un pretext NATO pentru a încerca să se implanteze în regiune, sub acoperirea că ar dori pacificarea situaţiei în Africa de Nord".

Zonă aeriană interzisă

Liga Arabă s-a opus vehement unei intervenţii militare dar susţine impunerea unei zone de interzicere aeriană în Libia, idee dezbătutăă de o săptămână de SUA şi aliaţii din NATO. Guvernul american este însă prudent, subliniind riscurile diplomatice şi militare şi a decis trimiterea de nave de război în largul Libiei, pentru moment mijloacele militare fiind mobilizate în vederea susţinerii operaţiunilor umanitare.
Desigur că totul depinde de evoluţia evenimentelor din Libia iar în Consiliul de Securitate „circulă" ideea unei zone de excludere aeriană, fără a fi făcută o cerere oficială.

Petrolul, punct nevralgic

Libia se află pe locul patru în rândul producătorilor de petrol din Africa, cu o producţie de 1,8 milioane de barili pe zi. 80% din exporturi merg spre Europa, cu Italia în frunte dar în prezent, din cauza crizei, exporturile s-au redus la jumătate. Dacă Europa ar putea supravieţui fără ţiţeiul libian - cu excepţia Italiei - pentru Libia miza este extraordinară, majoritatea veniturilor provenind din petrolul şi gazul natural
exportate Rezervele sale de aur negru sunt cele mai importante de pe continent deşi reprezintă doar 3% din rezervele mondiale.

joi, 3 martie 2011

Sarea gema contra sarea iodata

Motto: „Aveţi sare întru voi şi trăiţi în pace unii cu alţii.“
Sfânta Evanghelie după Marcu, 10, 50
În vechime, sarea era extrem de preţuită. Nu degeaba se spune, în popor, despre un om deosebit, că este precum „sarea pământului“. În imperiul roman, ostaşii erau adesea plătiţi în sare (în latină, sal, salis), de unde a rămas şi cuvântul care exprimă remuneraţia pentru muncă, salariu (salarium).

Pe vremuri, sarea era atât de greu de procurat şi valoarea ei era atât de mare, încât nimeni nu-şi îngăduia să o risipească. De aici şi vorba populară „dacă se varsă sare, iese ceartă.“

La modul propriu, „un grăunte de sare“ făcea (şi va face mereu) diferenţa dintre o mâncare bună şi una fără gust, iar la modul figurat, vorba „nesărată“ este vorba nelalocul ei, lipsită de „bun gust“ şi de bun simţ.

Oaspeţii de mare cinste sînt întâmpinaţi, deloc întâmplător, „cu pâine şi sare“.

Într-un foarte cunoscut basm românesc, o fată de împărat îi spune tatălui ei că îl iubeşte ca „sarea în bucate“. Ştiinţa confirmă astăzi înţelepciunea ascunsă în vorbele aparent ciudate ale fetei: sarea reprezintă, cu adevărat, un element absolut indispensabil vieţii fiziologice a omului.

Sarea constituie unul dintre cei mai eficienţi şi mai răspândiţi conservanţi alimentari. Trebuie reţinut că, pînă la apariţia frigiderelor, sarea, în mari cantităţi, era aceea care se folosea pentru conservarea alimentelor.

Nu în ultimul rând, sarea este şi un medicament extraordinar, poate unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat în medicina populară ca leac de căpătâi.

DAR CE ESTE, DE FAPT, SAREA?

După definiţia forţată din DEX, sarea este „o substanţă cristalină, sfărâmicioasă, care constituie un condiment de bază în alimentaţie şi este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc; clorură de sodiu (NaCl).“ O definiţia similară găsim în Larousse, Webster, etc.

Trebuie să atragem, însă, atenţia că, în aceste definiţii, sarea este identificată în mod forţat, după nişte criterii şi interese industriale şi comerciale, cu substanţa numită clorură de sodiu (NaCl).

DAR SAREA NATURALĂ, ADEVĂRATĂ, NU A FOST, NU ESTE ŞI NU VA FI NICIODATĂ ACELAŞI LUCRU CU CLORURA DE SODIU (NaCl), O SUBSTANŢĂ OBŢINUTĂ PRIN PROCESAREA CHIMICĂ ŞI MECANICĂ ŞI DENATURAREA SĂRII GRUNJOASE.

Să vedem de ce afirmăm aceasta. De mii de ani, omul a folosit pentru alimentaţia sa şi a animalelor sale numai sare naturală, grunjoasă, sub formă de cristale mari, numită şi sare gemă. Drobii sau bulgării de sare se zdrobeau, se pisau manual, în casă, în piuă, pe măsură ce aceasta se consuma. Sarea naturală, gemă se găseşte încă în România, din abundenţă, în zăcăminte de suprafaţă (munţi de sare), în vreme ce în alte ţări europene (Austria, Franţa), ea este exploatată numai din zăcăminte subterane.

Care este însă, mai exact, diferenţa dintre sarea naturală, gemă şi sarea de masă, fină şi extrafină?

SAREA NATURALĂ, GEMĂ; GRUNJOASĂ, NERAFINATĂ este cea care se ia direct din zăcăminte. Ea conţine, pe lângă clorură de sodiu (NaCl), peste 80 de substanţe minerale şi oligominerale, care îi dau, împreună cu încărcătura sa geo-magnetică, extraordinare proprietăţi vindecătoare şi gustul său inconfundabil.

UNDE SE GĂSEŞTE SAREA GRUNJOASĂ, NEIODATĂ?

La magazinele naturiste şi în Plafaruri, unde se vinde ambalată în pungi de 1/2 Kg, aşa cum s-a impus prin revizuirea din 2004 a Ordonanţei din 2002 privitoare la iodarea obligatorie a sării. Puteţi, de exemplu, comanda sare neiodată, la preţul de 1,5 RON pentru 1/2 Kg, pe siteul www.naturalia.ro (la secţiunea Sare, condimente, delicatese). Sau puteţi chiar merge direct la sediul firmei Naturalia Impex SRL din comuna Voluntari, Str. Erou Marinescu 8, Ilfov,

SAREA DE MASĂ, FINĂ ŞI EXTRAFINĂ se află pe rafturile tuturor supermarket-urilor şi pe mesele tuturor restaurantelor. Ea se prezintă sub forma unor granule mici, de culoare albă, sau a unui praf alb, super-prelucrat şi super-procesat chimic şi este obţinută, în general, prin recristalizarea artificială a sării geme şi măcinare după granulaţia dorită. Acest proces sărăceşte foarte mult, aproape complet, sarea de elementele minerale şi oligominerale (mai cu seamă magneziul şi calciul), mărind, în mod artificial, concentraţia de clorură de sodiu (NaCl). În plus, pentru a evita întărirea sării rafinate, fabricanţii industriali îi adaugă un „antiaglomerant“, E 535, adică… ferocianură de sodiu, un aditiv în mod clar toxic pentru organism, căci este o sare a unei cianuri de fier, oricât am vrea să dregem busuiocul şi să băgăm capul în nisip, ca struţul. În rezumat – se înlătură oligomineralele, bune pentru sănătate, şi se adaugă E 535 (ferocianură de sodiu), dăunătoare sănătăţii, dar bună pentru buzunarele unora.

Iodul asigura functia normala a glandei tiroide, în lipsa lui apare gusa. Iodul se afla în cantitati mari în produsele marii (peste, alge s.a.), în oua, ceapa, usturoi. In localitatile cu continutul mic de iod în apa este marit pericolul de aparitie a gusei endemice, de aceea se recomanda a folosi sarea de bucatarie iodata. Dar trebuie stiut ca iodul nu este stabil si termenul de valabilitate a sarii iodate este de 6 luni

Sarea rafinată nu numai că nu are nici o calitate terapeutică şi nu mai dă cu adevărat gust alimentelor gătite, dar provoacă, în plus, hipertensiune.

Medicina populară cunoaşte peste o sută de utilizări terapeutice şi chiar magice ale sării, care era considerată în trecut, printre altele, şi un adevărat leac împotriva duhurilor rele şi a bântuirilor de tot felul.


SAREA IODATĂ ESTE TOXICĂ

În anul 2002, Guvernul României a emis HG 568, o ordonanţă care impunea ca toată sarea din comerţ să fie iodată. Se afirma că, în acest fel, vor fi combătute afecţiunile tiroidiene produse de deficienţele de iod.

Numeroşi cercetători şi medici, din România şi din străinătate, familiarizaţi cu această problemă, afirmă însă cu totul altceva decât această versiune oficială. Studii minuţioase în acest sens au revelat că un consum sporit de compusi sintetici ai iodului creşte incidenţa unor afecţiuni tiroidiene autoimune, favorizează supradezvoltarea şi chiar apariţia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de compusi sintetici ai iodului (ioduri si iodati) produce alergie şi măreşte intoleranţa la substanţele care conţin acest element (de exemplu, cele folosite în radiologie).

Din experienţa altor ţări, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde s-a practicat iodarea parţială a sării, în unele oraşe sau comunităţi, s-a demonstrat că procedeul trebuie întrerupt imediat, deoarece a crescut îngrijorător numărul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum şi numărul cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian şi unele reacţii anafilactice la iod (pot fi şocuri anafilactice) sunt mortale. În Tasmania, ţara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sării şi a altor alimente, s-a remarcat faptul că rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

În anul 2001, au existat în România 12.417 cazuri de hipotiroidie; în 2000 fuseseră 11.541, iar din 1994 până în 1999 au fost înregistrate între 4713 şi 7359 cazuri de hipotiroidie. Trebuia, oare, pentru cele 12.417 de cazuri de bolnavi tiroidieni, iodată sarea pentru peste 20 de milioane de oameni, plus animalele? În plus, tratatul lui Harrison, după care se pregătesc medicii americani, afirmă, la pagina 2143, că „din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datorează deficitului de iod“...

Ca urmare, cercetătorii din celelalte ţări care au experimentat, cu rezultate negative, de altfel, iodarea parţială a sării, au observat că, dacă dai iod (compusi sintetici cu iod) unei populaţii oarecare, unii fac hipotiroidie, alţii fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroidă, alţii fac reacţii alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii României sînt eutiroidieni, adică normali din punct de vedere tiroidian, nu se justifică deloc administrarea pe trei căi a iodului...
Cauza impunerii unei astfel de măsuri nu are nimic de a face cu criteriul umanitar. Mai degrabă este vorba de anumite grupuri de interese, care iau lua bani grei de pe urma procesului de iodare a sării.

TERAPIA INTERNĂ CU SARE

(toate recomandările privesc exclusiv sarea naturală, grunjoasă, gemă, neiodată şi nu sarea „fină“ de masă)

DIGESTIE DIFICILĂ, CONSTIPAŢIE, SLĂBICIUNE CORPORALĂ, SUBPONDERALITATE - se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină (se găsesc în comerţ), care au un gust mult mai intens. S-a constatat că sarea naturală are un efect mult mai puternic de stimulare a secreţiei de sucuri gastrice şi ca este un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, fireşte - cu condiţia să fie consumată cu moderaţie. De altfel, încă de acum 500 de ani, celebrul medic şi alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota într-un tratat că digestia şi excreţia sînt mult perturbate de absenţa sării din alimentaţie.

HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ, ARITMIE CARDIACĂ - dimineaţa, pe stomacul gol, se administrează un sfert de cuţit de sare marină (aproximativ 0,25 g), care se înghite cu o cană (250-300 ml) de apă plată. Tratamentul se face vreme de minimum o jumătate de an. Studii recente arată că se obţin rezultate deosebit de bune, cu condiţia ca tratamentul să fie asociat cu alimentaţia predominant vegetariană.

OSTEOPOROZĂ, CRAMPE MUSCULARE - se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilaţie a calciului.

INTOXICAŢII CU SUBSTANŢE LUATE PE CALE ORALĂ - într-un litru şi jumătate de apă călduţă se pune o lingură de sare şi se amestecă bine. Se bea rapid, pe nerăsuflate. Imediat după ingerare, va apare o senzaţie puternică de vomă. Vom evacua conţinutul stomacului, aplecându-ne în faţă, „gâdiland“ cu inelarul şi arătătorul mâinii drepte glota (omuşorul) şi presând simultan cu putere stomacul cu mâna stângă, strânsă în pumn. Reflexul vomitiv va permite eliminarea, odată cu apa sărată, a substanţelor toxice care ne-au creat probleme.

TUSE PERSISTENTĂ, TUSE USCATĂ - se ţin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemâ (nu mai mult de un vârf de cuţit). Reacţia de stopare a tusei se va declanşa prin doua mecanisme: prin salivaţie, care va deveni mult mai abundentă, şi prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

CONTRAINDICAŢII LA ADMINISTRAREA INTERNĂ A SĂRII

Aportul masiv de sare este contraindicat în cazurile de hipertensiune şi tromboză gravă, precum şi în fazele acute ale gastritei hiperacide şi ale ulcerului gastroduodenal.

TRATAMENT EXTERN CU SARE

CALCULI RENALI, COLICI RENALE - un săculeţ de pânză plin cu sare gemă se pune pe un calorifer sau pe altă sursă de căldură şi se lasă să se încălzească până la 50-60 de grade Celsius. Se aplică apoi pe şale (zona lombară), unde se ţine vreme de o jumătate de oră.

ULCERAŢII PE PIELE - în două linguri de miere de albine se pune o jumătate de linguriţă de sare şi se amestecă bine, până când se omogenizează. Se aplică apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sînt uimitoare, acesta fiind un străvechi remediu, menţionat în tratatele medicale greceşti.

ARSURI DE GRADUL I ŞI II - pe zona afectată se presară sare grunjoasă din belşug. Această aplicaţie va spori pe moment senzaţia de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapidă. Nu se aplică sare pe arsurile grave, cu rană deschisă, întrucât produce o usturime insuportabilă.

NAS ÎNFUNDAT (RINITĂ CRONICĂ) - la un pahar de apă caldă se pune o linguriţă de sare gemă sau marină şi se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se pune această apă sărată caldă în palma şi se trage pe nara stângă şi apoi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineaţă, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusurilor de mucus, mărirea acuităţii olfactive.

DURERI DE GÂT - într-un pahar cu apă fierbinte, se pun două linguriţe de sare naturală, după care se amestecă bine până când sarea se dizolvă complet. Se face gargară cu acest preparat. Este de dorit ca apa să fie cât mai fierbinte şi să ajungă cât jos în gât. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia completă a afecţiunii.

BĂILE CU APĂ SĂRATĂ

Sînt un remediu tradiţional de medicină populară, care se aplică astăzi, cu un succes extraordinar, în clinici moderne din Austria şi Germania. La o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri), se folosesc două kilograme de sare gemă neiodată (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai uşor). Baia durează 20-30 de minute şi este important ca temperatura apei să fie menţinută mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca acţiunea terapeutică să fie maximă. Cercetătorii au observat că aceste băi, care se fac o dată la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice în preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile înainte).

Iată indicaţiile terapeutice ale acestor băi:

DERMATOZE INFECŢIOASE - se fac băi parţiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, în apă sărată caldă (7 linguri de sare la litru). Imediat dupa baie, pielea nu se şterge, ci se tamponează puţin şi se lasă să se usuce. Acest remediu este excelent în tratarea infecţiilor bacteriene şi micotice (produse de ciuperci parazite).

REUMATISM - se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sînt băile preparate cu sare marină neiodată, dar efecte foarte bune s-au obţinut şi cu sarea de mină, cu cristale mari (nemăcinată).

CISTITE, INFECŢII URINARE - se fac băi complete sau băi de şezut cu apă ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcuta în fiecare seară, până la vindecarea afecţiunii, iar apa trebuie sa fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după baie vă veţi şterge şi vă veţi relaxa la căldură, evitând expunerea la frig sau curent.

ANEXITĂ, METRO-ANEXITĂ - se aplică procedura de la infecţiile renale. Suplimentar, se va adăuga în apa sărată de baie puţină tinctură de iod.

RĂCEALĂ ŞI GRIPĂ - se fac băi ale picioarelor (tălpi şi glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care ne vom încălţa cu şosete groase şi ne vom aşeza la căldură, aşa încât să transpirăm.

SAREA ŞI ENERGIA AURICĂ

S-a constatat experimental că sarea naturală, netratată prin nici un fel de procedeu chimic sau termic, are o misterioasă influenţă asupra corpului bioenergetic al fiinţei umane. Toţi cercetătorii din acest domeniu de frontieră sunt de acord că sarea naturală este un excelent agent de purificare a aurei umane. La fel ca şi apa, sarea absoarbe - se pare - radiaţiile bioenergetice nocive, curăţând - din punct de vedere energetic - zonele în care este aplicată. Iată câteva aplicaţii practice ale acestor proprietăţi bioenergetice ale cristalelor de sare:

OBOSEALĂ - o procedură de medicină populară românească ce şi-a dovedit adesea eficienţa este să punem un săculeţ cu sare călduţă pe ceafă atunci când sîntem obosiţi. Tot un săculeţ cu sare era pus şi în leaganul copiilor, ca să nu se deoache şi să aibă somnul lin, între haine, ca să le asigure durabilitatea, precum şi pentru a le impregna cu o misterioasă capacitate de protecţie împotriva „făcăturilor de tot felul“.

BIJUTERIILE - mai ales cele vechi - se spune că păstrează foarte multe din impregnările negative ale celor care le-au purtat de-a lungul timpului. Din acest motiv, ele se lasă o perioadă de minimum 49 de zile să stea în sare gemă, înainte de a fi purtate. La fel se procedează şi cu cristalele sau cu pietrele semipreţioase.

miercuri, 2 martie 2011

Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Autor: Catalina Apostoiu Ziarul Financiar
Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Trezoreria americană şi-a revizuit drastic datele privitoare la deţinerile străine de titluri guvernamentale americane, estimând că China deţine mai multe titluri de trezorerie decât se considerase anterior, în timp ce Marea Britanie deţine numai jumătate din valoarea estimată, scrie cotidianul Financial Times.

Datele sugerează că temerile privitoare la reducerea de către China a deţinerilor sale în dolari au fost exagerate. Conform lui Richard Gilhooly, strateg în cadrul TD Securities, noile date înseamnă că 42% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituite din titluri de trezorerie americane, comparativ cu estimarea anterioară de 32%.

Conform cifrelor revizuite, China deţinea titluri de trezorerie americane în valoare de 1.160 de miliarde de dolari (840 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, comparativ cu o estimare anterioară publicată cu numai două săptămâni în urmă, ce indica 892 de miliarde de dolari.

Estimarea privitoare la deţinerile Marii Britanii a fost redusă la 272 de miliarde de dolari de la 541 de miliarde de dolari.

Noile cifre indică de asemenea o creştere importantă a deţinerilor de titluri de trezorerie americane de către bănci centrale străine în detrimentul sectorului privat. Băncile centrale străine deţineau titluri de trezorerie de 3.156 mld. dolari, faţă de o estimare anterioară de 2.800 mld. dolari.

Deţinerile străine de titluri de trezorerie americane au fost revizuite în creştere la 4.440 de miliarde de dolari, de la 4.373 de miliarde de dolari.

Ce vor face americanii dacă China nu îi mai împrumută?

Noile cifre ar putea tempera temerile privitoare la cererea de titluri de trezorerie odată ce banca centrală americană va pune capăt achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale în iunie.

Chiar şi cu noile cifre, China deţine totuşi uşor mai puţine titluri guvernamentale americane decât banca centrală americană (Fed) însăşi.

Banca centrală americană deţine în prezent titluri de trezorerie de 1.205 miliarde de dolari, fiind aşteptată să deţină titluri de 1.600 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.

Stramosii

Stramosii