Translate

miercuri, 29 decembrie 2010

Stabila schimbare si constructiile financiare

Foarte putina lume intelege un produs financiar
Un produs financiar este greu vizibil, si poate fi asemanat unui soft de calculator.
Dar am putea spune ca asa cum constructia unei case sau a unei afaceri are un timp de desfasurare si niste costuri, tot asa o constructie financiara are nevoie de timp si bani.
Oamenii sunt invatati cu o regula aparent simpla. Eu iti dau o suma de bani si la un interval de timp imi dai mai multi. In spatele acestei idei se afla insa o institutie financiara care ofera ideea de simplitate in schimbul banilor. Aici este vorba de o iluzionare reciproca. Banca se da mare ca stie ea ce face cu banii, clientul se da mare ca sigur va castiga din aceasta afacere simpla.
Adevarul este ca lucrurile sunt mult mai complicate.
Banca da banii altora pentru ai inmulti. Persoane fizice si juridice fac credit si isi asuma obligatia de a aduce bancii bani mai multi.
Intr-o perioada de crestere economica bazata pe resurse in dezvoltare asa se intampla.
Dar ce faci cand resursele se restrang.
Atunci produsele financiare se complica.
Vor castiga doar cei care au investitii pe termen lung in portofolii de actiuni si plasamente in bonuri de tezaur si titluri de stat, si participa la luarea deciziilor de investire periodic.
Vremea cand noi stateam acasa si altii faceau bani pentru noi va deveni istorie.
Participi sau pierzi.
Singurele firme care au astfel de programe inteligente si iti ofera siguranta sunt marile firme de asigurari.
Stabilitatea lor este data de faptul ca fondurile aduse sunt aduse pe termen mediu si lung.
O banca comerciala poate da faliment dar o firma care merge pe economisire plasata inteligent este in mod logic cu mult mai solida.Banii sunt plasati de specialisti nu de persoane fizice.
Un fond de economisire pe termen lung are niste beneficii si niste costuri.
Am putea face o comparatie cu un vehicul auto.
Cand iti cumperi o masina te intereseaza daca este Mercedes, BMW sau Dacie si daca are aerbeg, ABS, geamuri electrice .....In functie de beneficii si de marca vei plati un cost.
Dupa o perioada masina o vinzi si iti cumperi alta.Bine inteles vei vinde mai scump o masina mai scumpa.
Asa se intampla si cu fondul de economisire. Dupa un timp daca firma care iti investeste banii nu iti mai place, iti scoti valoarea de rascumparare a contului, valoare cu care poti sa incepi un alt program care poate fi mai bun sau mai prost in functie de capacitatea ta de orientare si in functie de ce iti ofera piata in acel moment.
Fondul tau de economisire ramine insa un fapt stabil, intr-o lume in schimbare.
Asta te ajuta se economisesti pentru o investitie ulterioara, pentru a acoperi niste cheltuieli obligatorii care vor apare in perioada de studii a copiilor, sau pentru a avea un fond de pensii la varsta de pensionare.
Vremea in care cineva zicea dormi linistit ca noi avem grija de banii tai s-a dus.
A venit vremea cand trebuie sa luam decizii si sa cautam solutii.
Viitorul va fi al celor care economisesc activ in constructii financiare puternice.
Nu terenurile, nu valuta ,nu aurul, sunt cele care conduc lumea. Cashul este rege.
Cand ai Cash tu stabilesti viitorul. Dar cashul este plasat in constructii financiare.
Ideile simple , aur, imobiliare, valuta, sunt istorie. Plasati banii inteligent in produse finaciare complexe, si veti avea bani si in cea mai crunta criza.

marți, 28 decembrie 2010

Cheltuielile sunt un drog. Creeaza dependenta.

De cand lucrez in domeniul fondurilor de economisire am descoperit o noua dependenta in randul celor din jur. Dependenta de cheltuieli
Sunt persoane care pur si simplu cheltuie bani doar pentru ca asta ii face sa se simta bine.
Cheltuielile au in cadrul lor o doza de iluzie.
De aceea efectul lor poate fi comparat cu cel al drogurilor.
Datii unui om bani si veti vedea ce frenezie il apuca.
Frenezia este cu atat mai mare cu cat suma este mai mare.
Oamenii au un reflex de a cheltui, creat de consumul din tinerete, consum asigurat de parinti, consum realizat fara sa ai venit personal.Pana la 18 ani sau la casatorie consumam si ne bucuram.
Partea trista a lucrurilor apare in momentul cand vrem bani pentru investitii personale, pentru studii, pentru pensie, pentru sanatate.
Exista o atitudine prin care fiecare vrea ca altcineva sa se ocupe de asta.
Bancile sa dea bani, statul sa asigure sanatatea si pensiile.
Se scapa din vedere faptul ca de consumul personal ne ocupam singuri.
De cheltuieli am vrea sa se ocupe altcineva.
In media se vorbeste foarte mult despre criza si despre cati bani imprumutam de la FMI sa trecem peste ea.
Stiti de unde are FMI-ul bani?
Sunt bani economisiti la nivel mondial.FMI nu este fabrica de bani.
Fiecare imprumut presupune o dobanda.
Efectul psihologic al acestui imprumut are insa si un caracter pervers.
Drogatii consumului privesc incantati. Uite ca se poate. Putem sa consumam daca avem de unde sa luam bani.
Asa cum am mai spus,in alt articol, anii trecuti era o veselie. Cei care erau creditati de catre banci, ca erau angajati simpli la stat, sau muncitori, descoperisera cea mai rentabila afacere; cumpararea si vanzarea de imobiliare.Unii se bazau pe chiriile pe care le vor lua pe spatiile achizitionate cu credit.
Apoi ce s-a intamplat?!.Acolo la polul consumului s-a ajuns la o limita. Piata vroia banii inapoi cu dobanda.
Cei care au dat banii aveau nevoie de ei urgent.
S-a intervenit cu bani de la stat ca sa se acopere gaura creata de banii aruncati pe lucruri care nu aveau o valoare reala.Banii dati pe iluzii s-au intors impotriva celor care erau ametiti de drogul consumului.
Cei care nu mai pot sa consume cum consumau inainte simt asta intr-un mod dureros.
E ca si cum drogatului nu i-ai mai da doza lui de drog.
Primele lucruri la care au renuntat cei mai multi au fost fondurile de economisire. Banii scosi din aceste fonduri le-au permis sa consume in continuare la fel de mult.
Dar viitorul ?
Pentru un dogat al consumului cand ii reduci consumul, nu mai exista viitor !
Ce stupid.
Viitorul va veni in mod sigur, dar cum pe consumatorul de droguri viitorul il gaseste dependent, bolnav, si eventual distrus definitiv, asa si pe dependentul de consum il va gasi disperat si saracit, falit si cu mintea vraiste.

Exista o atitudine de solidarizare a dependentilor de consum. Datorita acestei atitudini bancile comerciale care au dat bani aiurea sunt sprijinite la nivel mondial sa nu se prabuseasca. Dar lumea uita ca este o civilizatie a petrolului. Ca mai toate bunurile noastre sunt un rezultat al exploatarii acestui produs.
Va incepe o perioada in care energia consumata va deveni din ce in ce mai scumpa.Si asta nu peste un an ci chiar de maine, daca cumva nu chiar a si inceput.
Cei care cred ca vor putea avea acces la civilizatie prin consum, vor descoperi ca costul va creste exponential.
Singurii care vor putea face fata noilor realitati vor fi cei care vor sti sa rationalizeze consumul si cei care vor putea sa produca ceva cu costuri mici.
Oameni relativ modesti dar rationali, ne afectati de drogul consumului vor reusi prin efortul personal sa isi acumuleze fonduri pe care le vor investi inteligent.
In acest moment lumea se bazeaza pe o alta iluzie. Stabilitatea bancilor. Cand natura este in continua schimbare, stabilitatea inseamna moarte. In curand falimente zguduitoare vor lovi lumea.Bancile comerciale vor plati pretul desconsiderarii realitatii.
Furnizorii drogului numit consum vor intelege ca singura ratiune este consumul din bani economisiti, dar va fi prea tarziu pentru ei.
Lumea este si va fi o vreme un loc sigur. Dar va fi un loc sigur pentru cei care economisesc in orice conditii. Este irational sa crezi ca poti economisi doar daca ai un anumit nivel de venit si ca poti sa consumi oricat , oricare ar fi nivelul venitului personal

sâmbătă, 25 decembrie 2010

SOLUŢIE

Mai multe localităţi din Suedia au instalat pompe speciale, prin care materiile fecale umane sunt transformate în gaz metan folosit la alimentarea maşinilor.

Potrivit angajaţilor de la staţia de epurare din Göteborg, producţia de metan a unei singure persoane permite unei maşini să parcurgă 120 de kilometri pe an. Fără miros pestilenţial şi cu un preţ inferior celui afişat la staţiile de alimentare, metanul rezultă dintr-un proces în care bacteriile se hrănesc cu materii fecale timp de trei săptămâni într-un rezervor lipsit de oxigen.

joi, 23 decembrie 2010

Puterea unui fruct

Sunt impresionat de calitatile benefice ale unor fructe sau plante care nu pot fi gasite in mediul nostru de zi cu zi. Mi-a atras atentia un fruct numit mangostan. Vedeti:
:http://www.mangostanromania.blogspot.com/

vineri, 17 decembrie 2010

Lipsa de participare si teama de a face planuri pe termen lung

Lucrez in domeniul fondurilor de economisire de 8 ani

Este un domeniu deschizator de drumuri.

Acum societatea noastra romaneasca se afla intr-o stare de inchistare, de opozitie la transformare, de lipsa de viziune si progres.

Oamenii sunt invatati sa le spui ca sunt frumosi si destepti si ca viitorul lor va fi luminos, fara ca sa faca nimic pentru asta.

Acum cativa ani era o intreaga nebunie. Toata lumea cumpara terenuri case si masini pe credit, in ideea ca nu exista afacere mai mare decat aceea a tranzactiilor cu case, masini si terenuri.

Ideea era ca daca poti face un credit in acest scop, esti frumos destept si ai un viitor luminos.

Foarte multa lume considera ca un job fix pe bani putini, este mai important decat un job care sa iti aduca mai multi bani.

Consumul venitului personal se produce in acelasi ritm si pentru cei cu bani si pentru cei cu bani mai putini.

Societatea de consum in care au trait cei din comunism s-a transformat intr-o societate de consum in capitalism.

Comunismul mare consumator de resurse de toate felurile a reusit sa ii vrajeasca pe oameni prin mirajul unui servici in numele unei productii planificate, megaconstructii realizate cu consumuri uriase de resurse materiale si de energie, realizari marete care vor cere bani in continuare numai pentru intretinerea lor.

Treziti-va trecem intr-o alta lume.

Este lumea in care trebuie sa facem lucruri suficiente cu bani putini.

Si capitalismul si comunismul nu mai pot consuma resurse in acelasi ritm.

Daca lumea nu intelege sa acumuleze si apoi sa consume, se va afla iarasi in fata unei dileme! Cine este mai puternic? Adica cine poate sa consume in continuare irational.

Asta ar declansa un nou razboi. Si asta i-ar mai lipsi unei lumi cu resurse diminuate.

Un razboi ar aduce un faliment global.

Generali este o companie internationala, de origine italiana, care s-a infiintat la Trieste, in nordul Italiei, acum aproape 200 de ani.

Stiti cate razboaie au avut loc de atunci pana acum?

Cate firme au rezistat atata timp?

Ideea este ca in orice conditii Cash-ul este rege.

Banii acumulati dau putere celui care ii acumuleaza in orice conditii. Cand toata lumea are bani ai si tu, cand lumea este in faliment si tu ai bani, tu definesti viitorul.

Banii sunt singurul instrument de comert al lumii.

In orice conditii este bine sa ai bani.

Cand nu ai, incepi sa te vaieti.

Dar ce se intampla ? Unde sunt banii ? I-am consumat.

Si incep explicatii diverse.

Dar atata timp cat ai un venit poti economisi 10% din venit.

E mai placut sau necesar sa ii cheltui pe toti, dar este mult mai sanatos sa economisesti bani pentru un viitor in care sa nu ai surprize neplacute.

O gramada de oameni sau pensionat sau sunt asistati social.De ce ?

Pentru ca lumea in care au trait i-a invatat ca statul este cel care se ocupa de venitul lor personal, uitand sa le spuna ca de fapt ei sunt o componenta a statului.

De altfel statul este un rezultat al venitului adus de fiecare individ in parte.

Fondurile de pensii de stat sunt un sistem atat de vechi ca trebuia dat de mult la casat.

Dar sunt unii inconstienti care viseaza si acum la fonduri mari de pensii pe care sa le gestioneze cum vor.

Generali este la a treia generatie de pensionari. Este un drum bun pe care au mers oameni care stiu ca viitorul si-l pot construi economisind in fonduri mamageriate la vedere, in fonduri la care pot sa participe luind din cand in cand decizii de investire.Clientii fondurilor de pensii private pot investii in portofolii la bursa cu ajutorul consultantilor.Pot tine bani in instrumente sigure sau pot sa ii investeasca inteligent.

Dar ce sa faci cand ne-am obisnuit sa ascultam vocea mieroasa a cantaretilor statului, care ne promit ca or sa aiba ei grija de noi.De ce sa economisim cand putem sa cheltuim, de ce sa nu ne dam mari, cand am putea fi totusi modesti?

O lume absurda, invechita isi arde resursele in jurul meu.

Noi cautam oameni valorosi care au un venit mai mare sau mai mic, dar sigur au un grad de raspundere ridicat, pentru viitorul familiilor lor.

Noi suntem cautatori de diamante. Numai ca diamantele sunt oameni care rezista in timp si construiesc economisind, un viitor pentru ei si familiile lor.

marți, 14 decembrie 2010

Despre comunism

Comunismul a fost rezultatul unei gandiri care vedea progresul prin mobilizarea maselor si prin folosirea noilor tehnologii si noii resurse energetice data de petrol.

Ca ideologie a fost o ideologie barbara care a negat credinta oamenilor in altceva decat in partidul comunist.

Comunismul este o alta fata a unei dictaturi. Un regim dictatorial mobilizeaza masele intr-un fel de organizare de tip militar, subjugand constiinta individuala unei ideologii paranoice.

Cei care viseaza la un regim in care sa se integreze si sa fie niste marionete lipsite de griji sunt practic oameni fara individualitate, intr-un fel aliniati si putin imbecili.

Dorinta copilului de a avea un tata conducator este legitima dar alinierea unui matur la varsta copilariei inseamna doar aliniere mintala.

Comunismul asa cum a fost nu va mai putea aparea datorita secarii resurselor naturale care au permis existenta sa.

Masele barbare aveau la dispozitie mijloace de transport, locuri de munca, locuinte si un sistem de sanatate care consumau resurse intr-un mod inimaginabil.

Toata lumea se plimba de colo colo, in fabrici care produceau de dragul productiei masini care aveau sa functioneze oarecum sau deloc.Cu reparatiile se ocupau de altfel fabrici intregi. Eu am gasit in productie linii automate care nu au mers decat pentru a se misca dar nu au produs decat o saptamana sau doua Toti se laudau ca stiu sa repare carburatoare la autoturisme si ca pot repara un motor de tractor. Trenurile erau multe dar in aproape toate mureai de frig in timpul iernii.

Intelectualii sau spiritul antreprenorial erau intr-un fel de sclavagism al constiintei.

Consumul de energie fara masura al barbarilor comunisti, bineintele ca le-a falimentat societatea.

Cei care aveau tractoare si mijloace de transport cu nemiluita nu aveau ce sa manince si stateau la coada la oua si lapte. Suportau intunericul si frigul din motive de economie de energie.

Clasa conducatoare avea insa iluzia ca o duce bine pentru ca se afla in fruntea acestui musuroi.

Sfarsitul lui Ceausescu este de altfel o evidentiere a acestei iluzii.

Masele barbare insa nu dispar.

Lipsite de educatie si dornice de venituri facile asteapta in continuare un alt dictator.

De aceea comunismul ca ideologie s-ar putea sa mai apara, ca si fascismul de altfel sau alta veche dictatura dar sub alta forma.

Oricand se pot gasi lideri ai barbarilor care sa puna labele lor salbatice pe resurse.

Cu cat dictatura va fi mai neagra cu atat si liderul va fi mai reprezentativ.

Se vor auzi poate din nou urletele animalice ale unui Hitler sau Ceausescu invocand dusmanii care trebuie rapusi si laudindui pe supusii sai criminali.

Noi intelectualii si cei cu constiinta libera sfarsim de fiecare data in inchisori sau suntem eliminati. Insa ceea ce nu stiu dictatorii si cei care se supun lor este ca noi suntem sau am fost oameni liberi si ne-am bucurat de viata mai mult decat o vor putea face ei vreodata oricat de sus s-ar afla in ierarhia dictaturii.

Stramosii

Stramosii